2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kikerülhetnek a schengeni övezetből

2016. április 12., kedd 18:44, frissítve: kedd 19:14

Készíthetik okmányaikat a görögök az unión belüli utazásokhoz. Brüsszel átmenetileg kizárja Görögországot a schengeni övezetből, ha az athéni vezetés nem szigorít a határellenőrzésen. Ausztria megkezdte a határzár kiépítését az olasz határnál, hogy megállítsa a Brenner-hágón át érkező migránsokat.

Hétfőn 1850 migránst mentett ki a Földközi-tengerről az olasz parti őrség. Többségük Afrikából indult útnak, de vannak köztük szírek és irakiak is. Ez a legveszélyesebb útvonal Európába, a tenger kiszámíthatatlan, a szél időnként méteres hullámokat korbácsol, amelyek vízbe borítják az embercsempészek lélekvesztőit.

Az olasz parti őrség táborokban helyezi el a kimentett migránsokat, akik, amint lehet, megszöknek, és folytatják útjukat északra, főleg Németország felé.

Az olasz–osztrák határon megszaporodtak az erőszakos jelenetek. A minap baloldali aktivisták verekedtek össze a határt lezárni készülő rendőrökkel. Olasz sajtójelentések szerint Ausztria már megkezdte a szögesdrót kifeszítését és a beléptetőkapuk felállítását az olasz határon. Az olasz kormány nehezményezi, hogy az osztrákok úgy bánnak velük, mint ha görögök lennének.  

A görög–macedón határon, Idomeninél ezrek várnak a határnyitásra. Volt, aki feladta és a görög hatóságok kérésére menekülttáborokba ment, de nem mindenki. „Európa el van foglalva a maga bajával, minket meg emberszámba se vesznek. Arabok vagyunk, azért nem engednek be minket” – panaszkodott egy iraki menekült.

Az embercsempészek nem mondtak le teljesen a balkáni útvonalról. Egyre több migráns érkezik Bulgáriába Törökországból vagy Görögországból. A bolgár kormány megerősítette határellenőrzést és folytatja a zöldhatárt lezáró kerítés építését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!