2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Még kétszáz embert keresnek Guatemalaban

Hír TV

2018. június 6., szerda 07:22, frissítve: szerda 10:18

Guatemalában 75-re emelkedett a hétvégi vulkánkitörés áldozatainak a száma. De félő, hogy a veszteséglista ennél jóval magasabb, mert kétszáz személyt keresnek a mentőalakulatok. A latin-amerikai országban hat falut temetett be lávával és törmelékkel borított be a tűzhányó. A környékről háromezer embert telepítettek ki.

A guatemalai rendőrök mentenek ki egy kisbabát a családjával együtt az otthonából a Fuego vulkánkitörés sújtotta területről. A tűzhányó szombaton lépett működésbe, több falut teljesen temetett be törmelékkel és lávával. Kedden a Tűz vulkán ismét kitört, egy robbanást követően láva folyam indult meg a déli oldalán. A veszélyeztetett térségben hat település evakuálását rendelték el. Több ezer embert ilyen ideiglenes szállásokra vittek.

 

A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nő, mert sok személy eltűnt.

Ezt a települést érintette a legsúlyosabban a Fuego vulkán június 3-i kitörése. Jelenleg a mentőalakulatok, a guatemalai hadsereg, sok intézmény tagjai idejöttek, hogy az eltűntek felkutatását elvégezzék - mondta Julio Sanchez, a guatemalai katasztrófavédelem szóvivője.

Önkéntesek és az eltűntek rokonai az alakulatokkal együtt keresik hozzátartozójukat.

Az emberek kutatásában segítünk, mert az egyik lányomat nem találjuk. Idejöttünk, hátha megmenthetjük, vagy csak megtaláljuk a holttestét - mondta el Rony Rocael.

Az alakulatoknak a mindent beborító hamu alatt kell felkutatniuk az embereket.

Eddig száz ember lehet még mindig az érintett területen, de sok vulkáni anyag akadályozza a munkánkat - mondta egy önkéntes tűzoltó.

Többek szerint a segítség csak nagyon lassan érkezik.

A közép-amerikai országban a kormány a halottak nagy száma miatt háromnapos gyászt rendelt el.

Közben a természeti csapás miatt a külföldi országok sorra küldik a segítséget. Orvosok érkeznek Mexikóból, de több sérültet az Egyesült Államokba visznek kezelésre.

A Fuego Guatemala 32 tűzhányója közül a legaktívabb. Idén már másodszor tört ki, de a mostanihoz hasonló hevességre négy évtizede nem volt példa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!