2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

25 életet követelt az 1974 óta legnagyobb vulkánkitörés

Hír TV

2018. június 4., hétfő 11:33, frissítve: hétfő 13:17

Legkevesebb 25 ember meghalt és több százan megsebesültek az utóbbi évtizedek legnagyobb guatemalai vulkánkitörésében. A közép-amerikai ország elnöke háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt, a főváros nemzetközi repterét lezárták.

Gőzölgő láva lepte el az utcákat a pusztító vulkánkitörés után az egyik guatemalai faluban. A fővárostól 40 kilométerre lévő Fuego, vagyis Tűz nevű vulkán sziklákat, fekete füstöt és hamut lőtt ki 6-10 kilométeres magasságba. A 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki az idén. A kifolyó forró láva elöntötte a szomszédos falut, több embert saját otthonában ölt meg. A természeti csapásnak több száz sebesültje is van.

„Nem mindenki tudott megmenekülni, szerintem betemette őket a láva. Ott folyt keresztül a kukoricamezőkön, mi pedig egy dombra futottunk” – mondta egy túlélő.

A mindent beborító vulkáni hamu miatt a főváros nemzetközi repülőtere biztonsági okokból bezárt.

„Lezártuk a repteret, elővigyázatossági intézkedésként, mivel a vulkáni hamu ártalmas a turbinákra. Jelenleg is zajlik a létesítmények vizsgálata, és rengeteg hamut találtunk mindenhol” – mondta Francis Argueta, a repülőtér szóvivője.

A közép-amerikai ország elnöke háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt. Helyi szakértők beszámolója szerint ez volt a legnagyobb vulkánkitörés Guatemalában 1974 óta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!