2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Még 31 magyar van a háború sújtotta országban

2015. április 9., csütörtök 12:50, frissítve: csütörtök 13:18

Még 31 magyar állampolgár tartózkodik a háború sújtotta Jemenben, miután a hétvégén sikerült négy embert evakuálni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte az Arab-félszigeten fekvő országban maradt magyar állampolgárok nincsenek veszélyben. A Szaúd-Arábia vezette koalíció eközben folytatta a légicsapásokat Jemenben a síita húszi lázadók ellen. A halálos áldozatok száma meghaladja az ötszázat. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

A szaúd-arábiai koalíció március végén indított támadást a jemeni síita húszi lázadók ellen. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a szaúdi légicsapásoknak és a harcoknak már több mint ötszáz áldozata van, az országban pedig humanitárius katasztrófa fenyeget. „A helyi szervezetek attól tartanak, hogy katasztrofálissá válhat a helyzet. A konfliktusban részt vevő feleknek tiszteletben kellene tartaniuk azokat a kötelezettségeket, amelyeket a nemzetközi jog jelent. Óvni kell a civileket és a civil infrastruktúrát, és korlátlanul be kell engedni a segélyszállítmányokat” – mondta az ENSZ szóvivője.

Szanaába csak kedden jutott el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának első repülőgépe, fedélzetén egészségügyi szakemberekkel.

Az országból hétvégén négy magyart evakuáltak, 31 magyar állampolgár viszont továbbra is Jemenben tartózkodik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint biztonságban vannak.

A szunnita Szaúd-Arábia vezette koalíció azért indított légitámadást Jemenben, hogy megakadályozza az Irán által támogatott síiták térhódítását. A húszi lázadók ugyanis már a stratégiai fontosságú ádeni kikötőt ostromolták.

Irán és a síita lázadók a jemeni szuverenitás megsértésének tartják a támadást, Szaúd-Arábia térségbeli szövetségese, az Egyesült Államok viszont üdvözölte azt. Szerintük az akció célja a törvényes jemeni kormány visszahelyezése a hatalomba.

Az iráni külügyminiszter tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket. „Úgy gondolom, hogy tűzszünetre lenne szükség, le kellene állítani a bombázást és a szárazföldi hadműveleteket, be kellene engedni a segélyszervezeteket, és el kellene indítani egy dialógust Jemenen belül. Ezt mindenkinek meg kellene könnyítenie, hogy politikai megoldás szülessen” – mondta Mohammad Javad Zarif.

Közben Irán hadihajókat küldött Jemen partjaihoz, hogy biztosítsa a stratégiai fontosságú Báb el-Mandeb tengerszorost. Ennek ellenőrzése azért kulcsfontosságú, mert ez köti össze az Arab-tengert a Vörös-tengerrel, ezért ez az Európa és Ázsia közötti egyik legfontosabb hajózási útvonal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!