2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Másfél millióan menekültek el az ukrán háború miatt

2015. augusztus 5., szerda 17:45, frissítve: szerda 17:55

Másfél millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat Ukrajnában a polgárháború miatt. A segélyszervezetek bírálják a kormányt, amely szerintük nem tesz semmit a helyzet enyhítésére.

Nagyon rossz körülmények között élnek közel másfél millióan Ukrajnában. Az oroszbarát szakadárok elől menekültek el az ország keleti feléből. „Rettegek a nélkülözés miatt. A gyerekek éhesek, és én semmit sem tudok adni nekik. A hajam megőszült a sok aggodalomtól, ezért be kell festenem. Elvesztettem az összes fogam is a sok idegeskedéstől. Nyugdíjas vagyok, egész életemben dolgoztam, még sincs pénzem, hogy megcsináltassam a fogaimat” – panaszkodott egy asszony.

Az ukrán kormánytól havi 40 dollárt kapnak, ami – átszámítva – nincs 12 ezer forint, ennyiből Ukrajnában sem lehet megélni. Kijev határában 100 család él egy egészségügyi központban, amelyet civilek tartanak fenn.

Egy nő egy kis bőrönddel és néhány irattal érkezett. „Az önkéntesek mindent megtesznek értünk. Hála nekik, mert az állam semmivel nem segített minket. Az önkéntesek által kerültünk ide. A hely nagyon megviselt állapotban volt, de ők kitakarították. Itt vannak velünk, nem sokan persze, de nem hagynak el minket és segítenek nekünk.”


Az ENSZ Menekültügyi Hivatala szerint a közel ötvenmilliós Ukrajnában a lakosság legalább tizede szorul humanitárius segítségre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!