2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Már New Yorkért megy a küzdelem

2016. április 7., csütörtök 15:50, frissítve: csütörtök 17:48

Elkezdődött a kampány New Yorkban, ahol a következő előválasztást tartják egy hét múlva. Donald Trump szerint még maradt matematikai esélye, hogy elég delegáltat szerezzen a republikánus nagygyűlésre, de ehhez minden fennmaradó államban a szavazatok körülbelül felét meg kellene szereznie, amely szakértők szerint nem valószínű. A demokratáknál New Yorkban fej fej mellett áll a két jelölt.

Miután veszített Wisconsinban riválisával Ted Cruzzal szemben, Donald Trump New Yorkban tartott választási gyűlést. Lányát is magával vitte, holott egy hete szülte meg kisfiát. Szerdán Ted Cruz a szavazatok 50, míg Trump csak 33 százalékát kapta. Ezzel ismét nyílttá vált az elnökjelölt-aspiránsok versenye. Április 19-én New Yorkban lesz a következő előválasztás.

„Emlékeznek rá, amikor a vitában elkezdett nekem előadni a New York-i értékekről, mintha nem lennénk elég jók. Aztán elkezdtem mesélni neki a World Trade Centerről, a bátorságról, mindenki hihetetlen bátorságáról, a rendőrségéről, a tűzoltókéról és mindenkiéről. Az ott mutatott bátorság hihetetlen volt, mindannyian megéltük, mindannyian ismerünk olyat, aki meghalt. Erre ott áll ez az ember, rám néz, és a New York-i értékekről beszél megvetéssel a szemében, gyűlölettel New York iránt. Azt hiszem, emberek el is felejthetik Cruzt” – fogalmazott.

Trump nagygyűlése közben szimpatizánsai és ellenzői az utcán egymásnak estek. A rendőrségnek kellett a feleket szétválasztani.

Saját, párton belüli riválisát ostorozta Bernie Sanders is.Trumptól eltérően Sanders nyert Wisconsinban. A  vállaltan baloldali, vermonti szenátor a szavazatok 56 százalékát kapta meg, míg a korábbi külügyminiszter, Hillary Clinton csak 44-et.

„Nem hiszem, hogy alkalmas lenne, ha 15 millió dollárt kasszíroz a Wall Streettől a Super Pacen keresztül. Nem hiszem, hogy alkalmas lenne, mert megszavazta a katasztrofális iraki háborút. Nem hiszem, hogy alkalmas lenne, mert megszavazta az összes katasztrofális kereskedelmi megállapodást, ami dollármilliókba és megszűnő állásokba került. Nem hiszem, hogy alkalmas lenne, mert megszavazta a panamai kereskedelmi egyezményt. Azt, amit én erősen elleneztem, mint ahogy tudják, mert lehetővé tette a vállalatoknak és a gazdag embereknek a világ minden tájáról, hogy a hazájukban fizessenek adót” – sorolta Sanders.

A szerdai wisconsini eredmények elsősorban a republikánus táborban fordíthatnak az elnökjelöltségért folytatott küzdelem végeredményén. Ted Cruz győzelme lassítja Donald Trump menetelését az elnökjelöltségig, és azt vetíti előre, hogy a nyári országos konvención elhúzódik majd a jelölési folyamat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!