2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Már az ENSZ is rászállt a görögökre

2015. augusztus 13., csütörtök 21:25, frissítve: csütörtök 21:56

Már az ENSZ is bírálja a görög hatóságokat a lassú menekültügyi eljárásért. Kosz szigetére százak érkeznek naponta Törökországból, a migránsok a tengerparton sátraznak a turisták által korábban felkapott szigeten.

Bevándorlók dulakodtak a görög rendőrökkel, akik védőpajzsokkal állták útjukat. A török partokhoz közel fekvő Kosz szigetére érkező menekülteket a helyi stadionban veszik nyilvántartásba, regisztráció nélkül nem léphetnek be Görögországba. Arra panaszkodnak, hogy a görög hatóságok túl lassan adják ki a papírokat.

„A gyerekek miatt aggódunk. Nagyon meleg van, és nem tudunk hova lenni. Tetőkön, udvarokon élünk, a gyerekek mindennap a kórházba járnak, nincs megfelelő ennivalónk. Nagyon rossz körülmények között élünk” – mondta egy afgán bevándorló.

A feszültséget fokozza a migránsok között, hogy az illetékesek a szíriai menekülteket veszik előre. „Sok ember már 15 napja van itt, de ezek nem csinálnak semmit. Tudja, hogy hány fok van itt. És nézze ezt az embert, ez egy idős ember, hol van, hol van ez az ember, ez az ember nem tehet semmit” – panaszkodott egy másik iraki menekült.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a görög hatóságokat bírálja. „Mindenekelőtt a nemzeti hatóságokat terheli a felelősség, hogy ezt a tevékenységet szervezetten végezzék, és kezeljék a menekültek ügyét, mert ez folytatódni fog, és ami Koszt illeti, mi azt üzenjük, hogy mindez elkerülhető lenne a menekülteknek, a helyi lakosság és a turisták szempontjából, ha lenne itt egy hely, ahol ezt intéznék” – mondta az UNHCR képviselője.

Kosz szigetéről az idén egyre inkább kiszorulnak a turisták: a strandokon leginkább bevándorlókat látni, a menekültek egy része sátrazik, mások pedig birtokba vettek egy üresen álló szállodát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!