2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyarországot boncolja az EU

2017. április 24., hétfő 18:04, frissítve: hétfő 22:11

Megkezdődött a magyar hét Brüsszelben, a CEU rektora már két uniós biztossal tárgyalt, de két magyar miniszter és a miniszterelnök is a belga fővárosba látogat, ahol Soros György is fontos tárgyalások elé néz. Az Európai Parlament pedig Magyarországról tart vitát szerdán, az Európai Bizottság pedig jogi lépéseket fontolgat.

Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedasszal, a kutatásért és tudományért felelős biztossal találkozott ma Brüsszelben Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora.

A megbeszélések után az uniós testület arról tájékoztatta a Hír TV tudósítóját, hogy a találkozókon az egyetemmel kapcsolatos közelmúltbeli politikai és jogi fejleményekkel foglalkoztak. Carlos Moedas aggodalmát fejezte ki a tudományos közösség sorsával kapcsolatban, illetve megismételte a kutatási szabadság iránti elkötelezettségét.

A CEU rektora holnap találkozik Navracsics Tibor oktatási biztossal és európai parlamenti pártvezetőkkel. Az EP plenáris ülésén, szerdán délután lesz téma Magyarország, csütörtökön és pénteken pedig Soros György látogat Brüsszelbe, találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és három uniós biztossal.

Szerdára várják a belga fővárosba Trócsányi László igazságügyi és Pintér Sándor belügyminisztert, akik Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztossal találkoznak. A Brüsszelben sokat bírált menekültügyi szabályozásról tárgyalnak majd.

Közben Brüsszelben folyik a találgatás, hogy az Európai Bizottság csütörtökön milyen jogi lépéseket jelent be akár a lex CEU, akár Magyarország menekültpolitikája kapcsán.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy nemcsak Magyarországgal szemben, hanem Lengyelországgal szemben is kezdeményeznek jogi lépéseket, indítanak meg akár kötelezettségszegési eljárásokat, ugyanis ez a két tagállam az, amelyik még semmit nem hajtott végre a 2015. szeptemberi Európai Tanács-döntésből, amelynek értelmében menekülteket kellene áthelyezni görög és olasz menekülttáborokból. A Hír TV-t Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!