2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Ma temetik Helmut Kohlt

2017. július 1., szombat 07:05, frissítve: szombat 12:58

Szombaton tartják Helmut Kohl egykori német kancellár rendkívüli európai gyászszertartását Strasbourgban. Magas rangú állami és uniós vezetők búcsúznak a Németország újraegyesítésében kulcsszerepet játszó konzervatív politikustól.

Helmut Kohl az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút. A kétórásra tervezett ceremónia délelőtt 11 órakor kezdődött az Európai Parlament strasbourgi székházának üléstermében.


A szertartás a főbb uniós intézmények vezetőinek beszédével veszi kezdetét. Antonio Tajani, az Európai Parlament, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének búcsúztatója után pedig levetítenek egy videót Kohl életéről és kancellári tevékenységéről.

„Helmut Kohllal a világháború utáni korszak egy óriása távozik közülünk, aki már élete során bevonult a történelemkönyvekbe, és mindig is ott lesz a helye. Olyan valaki volt, aki kontinensünk emlékműve lett, amely előtt német és európai koszorúkat helyezünk el” – mondta beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Helmut Kohl özvegyének kérésére ezután Bill Clinton korábbi amerikai elnök, Felipe González egykori spanyol kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szólal fel. A ceremónia záróbeszédét Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár mondja a tervek szerint.

A koporsót, amelyen az uniós zászlót a búcsúztatás közben német lobogóra cserélik, Strasbourgból Ludwigshafenbe – Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére – szállítják, innen pedig a közeli Speyerben lévő katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a berlini kormány néhai vezetőjének tiszteletére. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr díszegysége, végül Speyerben végső nyugalomra helyezik Kohlt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!