2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lövöldöztek Fergusonban

2015. augusztus 10., hétfő 10:44, frissítve: péntek 15:29

Lövöldözés volt Fergusonban, a Michael Brown-gyilkosság helyszínének a közelében, ketten megsérültek. Az Egyesült Államok több városában emlékeztek a tavalyi gyilkosságra, amikor egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert. A demonstrálók szerint a rendőrség azóta sem változtatott a gyakorlaton, hogy a feketéket és spanyol ajkúakat gyakrabban igazoltatják és veszik őrizetbe, mint a fehéreket.

Lövések dördültek Fergusonban és menekültek az emberek. A városban a tavalyi Michael Brown-gyilkosság miatt volt felvonulás, amikor a lövöldözés kezdődött. Két ember sérült meg.

A felvonulás előzőleg békés volt, bár a tüntetők véleményt mondhattak a rendőrségről. Tavaly a rendőrök egy év alatt 630 ártatlan embert öltek meg intézkedés közben, tehát naponta majdnem 2 áldozatuk volt. Michael Brown halála tavaly azért váltott ki tüntetéssorozat, mert miután lelőtték, a holtteste négy és fél órán keresztül hevert az utcán.

Szeretném kifejezni a szeretetemet a családomnak, a barátaimnak és az új barátaimnak, nektek. Nektek köszönhető, hogy most itt vagyunk. Ha ti nem jöttök, már minket is rég félreállítottak volna – szónokolt a lelőtt fiú édesapja.

„A feketék élete is számít” – már tavaly is ezzel a szlogennel kezdődtek tüntetések. A rendőri statisztikák szerint a feketékre, spanyol ajkúakra hússzor akkora valószínűséggel lőnek rá a rendőrök, mint fehérekre és hatszor akkora valószínűséggel tartóztatják le őket, mint a fehéreket.

Az embereknek abból van elegük, hogy a rendőrök egyre több támadást követnek el a feketék, latinok ellen. A számok azt mutatják, hogy a rendőri erőszak mértéke emelkedik, de a hatóságok mégsem foglalkoznak ezzel, azt mondják, hogy ebben semmi rasszista nincs – mondja egy tüntető.

A gyilkosságot elkövető rendőrt egy rendőrségi és minisztériumi vizsgálat is felmentette, a hivatalos verzió szerint jogosan lőtte le áldozatát. Végül a személyét ért támadások miatt távozott a rendőrségtől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!