2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lassan hazatérhetnek a rohingják

Hír TV

2017. október 25., szerda 14:29, frissítve: szerda 15:52

Több mint félmillió muszlim jelenleg bangladesi menekülttáborokban tengődik, ivóvíz és elegendő élelem nélkül.

„Ebben a központban burmai nyelvet tanítunk, az anyanyelvüket, emellett angolt és matekot is. Ezeket az iskolákat az UNICEF működteti. Minden osztályteremben 3 csoport van, mindegyik csoportban 37 gyerek” – mondta Izazur Rahman.

Augusztus vége óta 340 ezer kisgyerek él az ENSZ gyermekalapja szerint nyomorúságos körülmények közepette, ivóvíz és elegendő élelem nélkül. Minden ötödik gyerek éhezik. Rajtuk próbálnak segíteni a világszervezet és más civil szervezetek munkatársai.

„Nagyon fontos, hogy iskolába járjanak a gyerekek. Menekülttáborban élnek, meg kell tanulniuk olvasni, számolni. A tanulás rátermetté teszi őket, bármit is hozzon a jövő. Reméljük, nagyszerű jövőjük lesz, és pénzt tudnak majd keresni, hogy megéljenek. Az oktatás a méltóságról is szól, meg a reményről” – fogalmazott Christophe Boulierac, az UNICEF szóvivője.

A rohingja muszlim kisebbség több mint 600 ezer tagja menekült el augusztus óta a mianmari hadsereg tisztogatásai elől. Azután, hogy a buddhista többségű Mianmar hadserege egész falvakat gyújtott fel, válaszul a muszlim felkelők összehangolt támadására. A hadsereg fellépését az ENSZ is etnikai tisztogatásnak tartja, de a mianmari kormány tagadja, hogy túlkapásokat követnének el.

A két ázsiai ország tisztségviselői kedden állapodtak meg a rohingja menekülthullám megállításában.

„Közös munkacsoport létrehozásával különböző lépések meghozatalában egyezett meg a két ország azért, hogy ezek az emberek biztonságban és méltósággal visszatérhessenek szülőföldjükre” – nyilatkozta Mostafa Kamal Uddin, a bangladesi belügyminisztérium osztályvezetője.

Banglades egy hónapon belül szeretné végrehajtani a menekültek hazaszállítását. Elmenekülésükig egymillió muszlim rohingja élt a mianmari Arakán államban, gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a hatóságok illegális bevándorlóknak tartják őket.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!