2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás

2015. december 10., csütörtök 11:28, frissítve: csütörtök 11:31

Részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás a Krím félszigeten, miután visszakapcsolták az egyik ukrán áramvezetéket. Az ellátás még november végén állt le, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket – akkor kétmillió ember maradt áram nélkül. Az orosz elnök az áramellátás helyreállításáért cserébe utasítást adott az Ukrajnába irányuló szénszállítás felújítására.

Visszatért az élet a Krím félszigetre, miután az áramellátás részlegesen helyreállt az Oroszország által elcsatolt területen. A félsziget Ukrajna felőli áramellátása november 21-én állt le, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket. Kétmillió ember maradt áram nélkül. „Az élelmiszert és más népszerű termékeket árusító boltok nyitva vannak. Azokban a falvakban, ahol nem volt víz, a szivattyúk elkezdtek működni, így az ellátás is megoldott” – mondta Szergej Menyailo, Szevasztopol kormányzója.

A szevasztopoli lakosok örülnek, hogy vége az áramkimaradásoknak. „Boldog vagyok, hogy nyugodtan lehet internetezni, tévézni, megnézni a legfrissebb híreket, mert az elmúlt időben erre nem volt lehetőség” – fogalmazott Dmitrij Kondratyuk.

A Krím energiaellátásának 70 százalékát eddig Ukrajnától kapta. Oroszország a félsziget 2014. márciusi elcsatolása után kezdett bele az elektromos vezetékrendszer kiépítésébe, amely a Krasznodari területről szállítja az áramot. A moszkvai politikusok arról biztosították a félsziget lakóit, hogy állandó vezetéket építenek Oroszország és a Krím között a biztonságosabb ellátásért, ám erre még legalább a hónap végéig várni kell. Az orosz elnök az áramellátás helyreállításáért cserébe utasítást adott az Ukrajnába irányuló szénszállítás felújítására.

Ukrajna volt a téma a szerdai kormányülésen is. Vlagyimir Putyin utasította kormányát, hogy vigye nemzetközi döntőbíróság elé Ukrajnát, ha az nem teljesíti a decemberi határidőre hárommilliárd dolláros fizetési kötelezettségét. Putyin különösnek nevezte, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó garanciát vállalni Ukrajna Oroszországgal szemben fennálló adósságára. Úgy fogalmazott, ha Washington annyira bizonyos abban, hogy Ukrajna jövőre fizetőképes marad, akkor talán valahogy részt vállalhatna a kockázatok megosztásában a következő négy évben. „Hogyha ennyire biztosak az ország fizetőképességében jövőre, a következő négy évre, akkor lehetséges lenne, hogy részt vállaljanak a kockázatok megosztásában is. Ez érthetetlen. Rendben. Legyen. Vigyük őket bíróságra, mást úgysem tehetünk” – nyilatkozta az orosz elnök.

Oroszország korábban felajánlotta, hogy bizonyos feltételekkel kész átütemezni a december 20-án lejáró hárommilliárd dolláros ukrán adósságot. Ennyivel tartozik ugyanis a korábbi gázszállításokért a Gazpromnak az orosz energiaóriás szerint. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el, állami hitelről van szó és nem kereskedelmi hitelről, ahogy állítja. „Az IMF azt mondja, hogy amikor két kormány is érintett, akkor az nem államadósság. Ez marhaság, világos, hogy ez egy arcátlan, cinikus hazugság. Ez adósság. És ha ezt az adósságot nem fizetik vissza, ha a hitelt nem fizetik vissza, mit csinálunk akkor? Van egy kifizetetlen hitelünk, vagy máshogy fogalmazva fizetésképtelenség áll fönn, aminek közvetlen és nagyon kellemetlen következményei vannak az ország számára, az adós állam számára” – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Ukrajna számára létfontosságú, hogy sikeres legyen az adósságátütemezése, ellenkező esetben vakvágányra juthat a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodása. A valutaalap igazgatótanácsa márciusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeretprogramot a gazdasági növekedés megindítására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!