2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Korlátozzák a belépő menekültek számát

2015. szeptember 26., szombat 15:02, frissítve: szombat 20:20

A horvátok korlátozták az országba belépő migránsok számát. A horvát belügyminiszter szerint délelőtt 9 óráig 66 500 bevándorló lépett be az országba. A blokád pénteki feloldása után ma zavartalan a gépkocsi- és a teherautó-forgalom Horvátország és Szerbia között; a szerbiai rendszámú gépkocsik is áthaladhatnak a határon.

Lassítják a menekültek beáramlását a horvátok. A zágrábi kormány közölte, hogy naponta csak ötezer migráns átengedését biztosítják. A horvátoknak az időjárás is segít, az esőben ugyanis jóval kevesebben kelnek útra a szerbiai Sidből. A tovarniki tábor így szinte teljesen kiürült. Innen általában vonattal a magyarországi Zákányra viszik a menekülteket.

„Minden nap, minden éjszaka a közelünkben robbantak a bombák. Szörnyű volt a helyzet, nem volt áram, víz, gáz és üzemanyag. Semmi nem volt. Oktatás sem, orvosi ellátás sem. Semmi nem volt Aleppóban, ezért döntöttem úgy, hogy útra kelek” – mondja egy szíriai menekült.

Horvátországban a legtöbb menekült Strosinciben torlódott fel, ahova még hajnalban is autóbuszokkal érkeztek. Itt most kétezer-háromezer ember lehet, akik az éjszakát a szabadban töltötték. A horvátok azt tervezik, hogy őket is vonatra teszik és elindítják Magyarország felé.

„Mi megpróbálunk az egészségügyi körülményeknek és a járványügyi kihívásoknak megfelelni. Ezzel eddig nem volt probléma és remélem, nem is lesz. Ezek az emberek nem akarnak Horvátországban maradni, átutazó országnak tekintenek bennünket és ezért nem is igazán tudom, hogy mit tehetnénk. Anyagilag ez rettentő nagy terhet jelent az országnak és persze a megyének is, de sajnos most ezek a tények” – közölte Vladimir Sisljagic, az eszék-baranyai megyefőnök.

A szerb–horvát határ újranyitása után zavartalan a járműforgalom az átkelőhelyeken. A személygépkocsik rövid várakozás után áthaladhatnak a határon, de a teherautóknak is csak egy órát kell várakozniuk.

A migránsválsággal bővebben a vasárnap 17 óra 30 perckor kezdődő Hírvilág című műsorunk foglalkozik, melyben helyszíni beszámolót láthatnak Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!