2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Könnygázzal oszlattak a fővárosban

2016. március 5., szombat 09:50, frissítve: szombat 10:17

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a rendőrök azt a tüntetést, amellyel egy ellenzéki lap államosítása ellen tiltakoztak Törökországban. A lap az elnök egyik legnagyobb politikai ellenfelének érdekeltségébe tartozik. Egy pénteki bírósági döntés azonban állami felügyelőbizottság ellenőrzése alá vonta. A tüntetők szerint ezzel sérült a törökországi demokrácia. Az amerikai külügyminiszter szóvivője nyugtalanítónak tartja a történteket, az emberi jogok védelmével foglalkozó Európa Tanács emberi jogi biztosa pedig azt mondta: ilyesminek nincs helye egy demokratikus társadalomban.

Péntek délután még békésen gyülekeztek a Zaman szerkesztősége előtt azok, akik az állami felügyelet ellen akartak tiltakozni. Az egyik legnagyobb török ellenzéki lap és a hozzá tartozó médiacsoport vezetését a kormány egy bírósági döntéssel saját irányítása alá vonta, a hatóságok pedig elfoglalták az épületet. „Sajnos az utóbbi 3-4 évben bevett szokássá vált, hogy aki a kormány ellen beszél, vagy bíróság elé állítják, vagy börtönbe küldik, vagy a mostanihoz hasonló ellenőrzés alá veszik. Ez egy nagyon sötét korszaka a kormánynak, a demokráciánknak. De nem hiszem, hogy folytatódni fog, ez nem tartható hosszú távon” – mondta a napilap főszerkesztője.

Az angol nyelvű kiadás vezetője a török elnököt idézte. „A kormány széleskörű boszorkányüldözést tart. Erdogan elnök egyszer azt mondta: »Boszorkányüldözés? Nevezzük annak, legyen! Ezt fogjuk tenni.« Szóval, nyilvánosan elismerte, hogy ezt fogják tenni, és meg is teszik, üldöznek minden ellenzékit” – mondta Sevgi Akarcesme.

A demonstrációval a sajtószabadság és a demokrácia megsértésére hivatkoztak, a tüntetés békésnek indult. „Manapság gyakoriak a hasonló esetek. Megtörténnek olyan dolgok, amikről nem gondoltuk, hogy valaha is megtörténnek. Törvényesen ilyet nem lehet csinálni, elítéljük” – mondta egy demonstráló.

Később azonban a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta fel a tömeget. A cégcsoport az Erdogan elnök egyik legnagyobb politikai ellenfelének tartott Fathullah Gülen hitszónok érdekeltségébe tartozik. A több mint 15 éve az Egyesült Államokban élő Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, később azonban az elnök azzal vádolta meg, hogy meg akarja dönteni az államfő hatalmát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!