2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kompon szállásolják el a migránsokat

2015. augusztus 16., vasárnap 09:02, frissítve: vasárnap 09:35

Kompon szállásolják el a migránsokat a görögországi Kosz szigetén. A 2500 férőhelyes hajón addig helyezik el a többségben szíriai menekülteket, amíg elbírálják menedékkérelmüket. Naponta több száz illegális bevándorló érkezik a szigetre. A táborokban víz- és élelmiszerhiány van.

Vízért küzdenek a migránsok az egyik bevándorlóközpontban Kosz szigetén. A palackokat önkéntes tengerészektől kapták. A helyi hatóságok képtelenek elegendő vizet és élelmet biztosítani. A nélkülözés és a hőség miatt egyre többször verekednek össze a menedékkérők.

„A rendszer rossz. Már hét napja vagyok itt. A barátom 20 napja. Nincs élelem, nincs víz, semmi nincs. Ez nagyon veszélyes helyzet” – mondta az egyik menedékkérő.

Görögország csődközeli helyzetben van, egyedül képtelen megbirkózni a több tízezres bevándorlóhullámmal. Civilek próbálnak segíteni a menedékkérőknek, ezt a központot például az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet üzemelteti.

„Segítséget kérünk a hatóságoktól. Biztosítsanak helyet nekünk, hogy el tudjuk végezni a munkánkat. egyedül vagyunk. Lehetetlen ezen a helyen dolgozni, lehetetlen húsz napig ellátást biztosítani. hamarosan elérjük azt a pontot, amikor képtelenek leszünk segíteni” – hangsúlyozta az Orvosok Határok Nélkül szóvivője.

A görög kormány egy két és fél ezer férőhelyes kompot küldött a kikötőbe, hogy enyhítse a koszi hatóságokra nehezedő nyomást. Ezen a hajón szállásolják el a migránsok jelentős részét, amíg elbírálják menedékkérelmüket. Az idén Európába érkezett mintegy negyedmillió menedékkérő több mint fele Görögországnál ért partot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!