2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Kommandósok végeztek az Iszlám Állam pénzügyi vezetőjével

2015. május 17., vasárnap 12:44

Amerikai kommandósok végeztek az Iszlám Állam pénzügyi vezetőjével Szíriában. A Pentagon szerint ezzel jelentős csapást mértek a terrorista szervezetre, amely azzal fenyeget, hogy újabb ókori romvárost pusztít el.

Az amerikai Delta Force egység kommandósai végeztek Szíriában az Iszlám Állam pénzügyi vezetőjével. A Pentagon közlése szerint az alakulat Irakból érkezett a Szíria keleti részén fekvő Al-Amrba, Black Hawk helikoptereken és billenőrotoros katonai repülőgépeken. Majd az amerikai katonák tűzharcot vívtak az iszlamista fegyveresekkel, többtucatnyival végeztek. Az összecsapásban ölték meg Abu Szajjafot, aki a dzsihadista szervezet műveleteihez biztosította a forrásokat az illegális olaj- és földgázeladásokból. „Ő az, aki a bevételeket biztosította, hogy végre tudják hajtani ezeket a műveleteket, és az ehhez szükséges fegyverkereskedelmet. Ez most mind veszélybe került emiatt a hadművelet miatt” – mondta a volt amerikai tábornok.

Barack Obama elnök rendelte el a rajtaütést, amelyben elfogták Szajjaf feleségét is. Róla azt gyanítják az amerikaiak, hogy az Iszlám Állam működésében is fontos szerepet játszott. Ez volt az amerikaiak második szárazföldi akciója Szíriában. Az elsőt tavaly egy újságíró kiszabadítására indították, de kudarccal végződött.
A rajtaütést az iraki hatóságok jóváhagyásával hajtották végre az amerikai kommandósok. Közben a jelentős iraki és szír területeket ellenőrző terrorszervezet elfoglalta az ókori emlékhelyéről híres Palmüra, mai nevén Tadmur északi részét és azzal fenyegetőzik, hogy Moszul és Nimrud után megsemmisíti ezt a szintén a világörökséghez tartozó romvárost is. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének főigazgatója a kincsek védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget. „Nagyon aggódom, riasztó, ami történik. Reméljük, ezt a csodálatos emlékhelyet nem rombolják le, mint azokat, amiket sajnos más helyeknél, Nimrudban, Hatrában láttunk. Ezeket a nevezetességeket lerombolták és felrobbantották” – fogalmazott az UNESCO főigazgatója.

A városban továbbra is súlyos harcot vívnak egymással az Iszlám Állam fegyveresei a szír kormányerőkkel. Az összecsapásnak mindkét oldalon sok halottja van, ráadásul a terroristák civileket és gyerekeket mészároltak le.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!