2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kitüntetés: életük kockáztatásával állították meg a terroristát

2015. augusztus 24., hétfő 12:37, frissítve: hétfő 18:27

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet kapta az a négy férfi, akik múlt héten feltehetőleg egy terrortámadást akadályoztak meg egy francia expresszvonaton. Az elismeréseket személyesen Francois Hollande francia elnök adta át az elnöki palotában. További két utas egy későbbi időpontban veheti át a kitüntetést. Az Amszterdam és Párizs közötti expresszvonaton egy marokkói férfi lövöldözött egy Kalasnyikovval, néhány utas azonban a földre teperte, így végül csak három embert sikerült megsebesíteni. A gyanúsított azt állítja, hogy csak ki akarta rabolni az utasokat.

Tisztelgés a hősök előtt: a legmagasabb francia állami kitüntetést kapta az a négy férfi, akik az eddigi vizsgálatok szerint egy terrortámadást akadályoztak meg múlt péntek éjjel egy francia szuperexpresszen. A két szabadságon lévő amerikai katonának, egy barátjuknak, valamint egy brit férfinak a francia elnök adta át a Becsületrendet.

„Azért gyűltünk össze, hogy tisztelegjünk négy férfi előtt, akik bátorságuknak köszönhetően életeket mentettek meg, és példát mutattak arról, hogy mit lehet tenni drámai körülmények között” – fogalmazott Francois Hollande.

A kitüntetettek közös erővel teperték le a támadót, aki állítólag le akarta mészárolni a vonat utasait.

„Mély álomból ébredtem az éjjel közepén. Megfordultam, és láttam, hogy valaki ott van egy AK47-essel a kezében, és próbálta megtölteni, de valami nem működött. Ekkor Alek megérintette a vállamat, és azt mondta: gyerünk. Lerohantuk a fegyverest, és mindannyian a földre kerültünk. Alek kitépte a kezéből a fegyvert, én meg megpróbáltam fojtogatni. Erre ő újabb fegyvereket húzott elő, egy kézifegyvert is, de Alek azt is elvette, erre a fegyveres elkezdett ütni engem egy dobozvágóval. Ezután már mindhárman ütöttük, majd addig fojtogattam, amíg el nem veszítette az eszméletét, miközben Alek egy pisztollyal ütötte a fejét” – mesélte a történeteket Spencer Stone, az amerikai légierő tagja.

A marokkói származású gyanúsított tagadja, hogy terrortámadásra készült. Szerinte csak ki akarta rabolni az utasokat, a fegyvereket pedig egy parkban találta egy bőröndben. A hatóságok szerint ennek ellentmond, hogy a gépkarabély mellett egy automata pisztoly és kés is volt nála. Ráadásul a francia hatóságok már figyelték, mivel kapcsolatban állt szélsőséges iszlamistákkal.

A gyanúsított apja a spanyol El Mundónak annyit mondott: nem tudja elképzelni a gyerekéről, de azt is elismerte, hogy utoljára másfél éve beszélt vele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!