2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kirúgták az olimpiát biztosító biztonsági céget

,

2016. július 31., vasárnap 13:20, frissítve: vasárnap 17:26

Alig egy héttel az olimpia kezdete előtt szerződést bontott a biztonsági céggel a brazil igazságügyi minisztérium. A játékokat így azok a rendőrök fogják biztosítani, akik nemrég még fizetésük elmaradása miatt demonstráltak. Elkészült a riói 4-es metró is, bár a helyiek egyelőre nem használhatják.

Metróval érkezett az ideiglenes brazil államfő a több évtizedes halogatás után elkészült riói 4-es metró avatására. Ez az olimpiához kapcsolódó egyik legfontosabb és legdrágább projekt, több mint két és fél milliárd eurónyi összegbe került. A metróvonal első tenderét 1998-ban írták ki, a vonalat azonban csak 2010-ben kezdték el építeni, a beruházással összefüggésben korrupciós vizsgálatok is zajlottak.

„Brazíliának békére van szüksége, Brazíliának harmónia kell, Brazíliának mindenkinek kezet kell nyújtania. Szembesülnünk kell mindenféle válsággal, és túl kell tennünk rajtuk magunkat. Erre nincs jobb pillanat, mint a sport pillanata, mert a sport egyesíti a különböző nemzeteket, testvériséget teremt közöttük: ez történik meg Rio de Janeiroban” – fogalmazott Michel Temer megbízott elnök.

A 16 kilométeres metróvonal a strandjairól ismert Ipanema városrészt köti össze a Barra negyeddel, ahol az olimpiai park található. Az új metróvonalat azonban egyelőre csak a sportolók és péntektől a játékok nézői használhatják. A helyi lakosok számára csak az olimpia, illetve a paralimpia után, szeptember 19-étől lesz elérhető. A vonalon csak a két végállomás készült el, a közbeesők nem.

„Remélem, hogy az olimpia sikeres lesz a pályán és a pályán kívül is. Mindenekelőtt a lakosságnak és a hatóságoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az olimpia nemcsak arról szól, hogy érmet szerez az ország, hanem arról is, amit ez az ország és ez a város kap” – mondta Alexey Dantas, egy riói civil szervezet vezetője.

Bár már egy hét sincs hátra a megnyitóig, mindennaposak a problémák az ötkarikás játékok megrendezésével összefüggésben. Az igazságügyi minisztérium most bontott szerződést az olimpia idejére megbízott biztonsági céggel. A társaság feladata lett volna a versenyek helyszínére érkező szurkolókat ellenőrizni a beléptetésnél, ám kiderült, hogy 3400 helyett csak 500 biztonsági őre van. Ez a feladat így most arra a rendőrségre hárul, amelynek tagjai júniusban a fizetésük elmaradása miatt demonstráltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!