2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Kiderült, nem csodaszer a halolaj kapszula

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 17:22, frissítve: vasárnap 18:06

Nem előzi meg a szívinfarktust az Omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj kapszula - derült ki egy angol vizsgálatból. A kutatók több mint százezer klinikai teszteken részt vevő ember adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy felesleges ilyen étrendkiegészítőket szedni.

A halolaj kapszula nem gyógyszer, hanem egy olyan étrendkiegészítő, ami Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az angol kutatók több, mint százezer ember adatait elemezve arra jutottak, hogy nem érdemes szedni, mert nem csökkenti az agyvérzés vagy a szívinfarktus kockázatát. A táplálkozástudományi szakértő szerint a kérdés ennél bonyolultabb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által bevizsgált készítményekről soha nem mondták, hogy megelőzi a szívinfarktust, viszont vannak jótékony hatásai.

Hozzájárul a szív egészségének védelméhez, megőrzéséhez, vagy hozzájárul a vérkoleszterin szintjéhez. Tehát az, hogy most itt megelőz vagy betegséget gyógyít, tehát például szívinfarktust megelőz vagy szívinfarktust gyógyít az Omega-3, arról nem szólnak a korábbi vizsgálatok sem, tehát ilyen szempontból ez a metaanalízis nem mondott újat - mondta el Antal Emese, dietetikus.

Azokban a mediterrán országokban, amelyekben sok halat esznek az emberek, jóval kevesebben halnak meg szívinfarktusban, mint Magyarországon.

Az infarktus vagy akár a stroke is, az nem egy tényezőtől függ, tehát, ez egy úgynevezett multifaktoriális betegség, tehát nagyon sok apró tényezőből áll össze. Na most, ha ebből egyet kiveszünk, egyet megváltoztatunk, azt megjavítjuk például a halolaj kapszulával, attól alapvetően az egész betegségnek a lefolyása nem fog megjavulni. Egy teljes életmód változtatásra volna szükség, amiben például a halfogyasztás egy fontos tényező - mondta a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumi elnöke, Forster Tamás.

A szakemberek szerint étrendkiegészítő tabletták helyett, inkább sok halat és zöldséget kellene mindenkinek fogyasztani, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!