2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kibukott Izland az offshore-botrányon

2016. április 5., kedd 06:56, frissítve: kedd 10:25

Izlandon a miniszterelnök lemondását követelik a panamai iratok miatt. A kormányfő felesége is szerepel az offshore-cégek tulajdonosai között. Világszerte nyomozásokat indítottak a nyilvánosságra került dokumentumok miatt.

Tízezren követelték az izlandi miniszterelnök lemondását a rejkjavíki parlament előtt. A tüntetők és az ellenzéki pártok szerint Sigmundur Gunnlaugssonnak azért kell távoznia, mert felesége is szerepel a tegnap kiszivárgott, panamai iratokban. A kormányfőnek és feleségének közös offshore-cége volt, Gunnlaugson azonban később 1 dollárért eladta részesedését nejének.

„A kormány korrupciója ellen tüntetek. A miniszterelnök elrejtette a pénzét és hazudott róla. A pénzügyminiszter szintén hazudott, és részesedése volt eltitkolt cégekben, és ebből már mindenkinek elege van” – mondta az egyik tüntető.

A miniszterelnök felesége később úgy nyilatkozott, hogy a cég az övé volt, és Izlandon adózott utána, az ellenzék azonban továbbra is kifogásolja, hogy a céget nem tüntették fel vagyonbevallásaikban.

Az iratok nyomán több országban is vizsgálatok indultak, szigorú nyomozást ígért az Egyesült Államok és Franciaország is.

Az ukrán elnök a közösségi médiában cáfolta, hogy eltitkolt vagyona lenne. Petro Porosenko saját bevallása szerint törvényesen adta át édességipari cégének irányítását. Az orosz elnök szóvivőjén keresztül tagadta a vádakat, szerinte az iratok csak a kormány lejáratását célozzák. A listán több olyan személy is szerepel, akik szorosan kötődnek Putyin elnökhöz. Az iratokon dolgozó egyik orosz újságíró szerint az egyik kulcsszereplő az államfő egyik legjobb barátja.

„Ezeknek a cégeknek az értéke dollármilliárdokban mérhető. A legfontosabb részlet, hogy Roldugin egy zenész. szóval nem hisszük, hogy egy ekkora vállalkozást el tudna irányítani. Mi azt gyanítjuk, és ezt több dokumentum is alátámasztja, hogy valaki más helyett kezelte a pénzt. És mi úgy gondoljuk, hogy ez az ember az orosz elnök” – jelentette ki a Novaja Gazeta újságírója, Roman Anin.

Az orosz közvélemény szerint azonban még akkor sem történik semmi, ha bebizonyosodnak a feltevések.

„Ha ez mind igaz, ha bebizonyosodik, akkor természetesen semmi jó nincs benne. De mit lehetne tenni? Itt senki nem bírálja a hatóságokat, ezért nemsokára elfelejtik az egészet” – mondta egy moszkvai férfi.

Az iratokból az is kiderült, hogy az ügyvédi iroda olyan cégek helyett is eljárt nemzetközi ügyekben, amelyek ellen nemzetközi szankciókat vezettek be. Átvállalták a többi közt iráni, zimbabvei és észak-koreai vállalatok ügyeit is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!