2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kézre került az utolsó párizsi merénylő

2016. április 9., szombat 20:39, frissítve: vasárnap 09:44

Elfogták a belga hatóságok a párizsi merényletek utolsó, még szabadlábon lévő gyanúsítottját Brüsszelben. A férfi azt állítja magáról, hogy ő vett részt a brüsszeli reptéren elkövetett merényletben is, illetve hogy ő a fehér ruhás, kalapos ember, akit a hatóságok keresnek. Órákkal korábban még a belga főügyész azt állította: biztosan nem őt keresik a reptéri merénylet miatt. Pénteken és szombaton 6 embert vettek őrizetbe, közülük 4 ellen már vádat is emeltek.

A terrorizmusnak nincs vallása – ezzel a szlogennel tüntettek belga muszlim szervezetek annál a metróállomásnál, ahol a márciusi merénylet volt. Keresztényekkel együtt helyeztek el koszorút az áldozatok emlékére.

Brüsszel Anderlecht negyedében péntek éjjel razziáztak a rendőrök, hat embert tartóztattak le, közülük négy ellen vádat is emeltek. Köztük volt az a 31 éves, marokkói származású férfi, akit a párizsi merényletek utolsó, még szabadlábon lévő elkövetőjeként emlegettek. A DNS-e alapján azonosították. Az ő közvetlen társa volt Salah Abdeslam, a két férfi együtt is lakott Molenbeekben. A hírhedt negyedben és környékén szombat délután újabb rajtaütések voltak. „Én is abban az épületben lakom, amit most épp átkutatnak. Csak leugrottunk venni a barátommal pár dolgot, mire visszaértünk, már nem tudtunk bemenni. Három órája állunk itt, fogalmunk sincs, mi történik” – mondta egy helyi nő.

A brüsszeli mozik és bevásárlóközpontok védelmét megszigorították. Az ügyészek szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak a Sharia4Belgium nevű terrorcsoport tagjai voltak, valamennyien belga állampolgárok. „Belgiumnak, a hatóságoknak, a lakosságnak mindenképp ébernek kell maradnia a következő időszakban is. A letartóztatásokkal jelentős előrelépéseket értünk el, de továbbra is azon dolgozunk, hogy garantálni tudjuk az ország biztonságát” – fogalmazott a belga miniszterelnök, Charles Michel.

A belga hatóságok most a legelszántabban azt a fehér ruhás, kalapos férfit keresik, aki a reptéri merénylőkkel volt. Ő a köztéri kamerák felvétele szerint a merénylet után gyalog sétált vissza a belvárosba a reptérről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!