2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 23:40

Két hét alatt félezer halott a jemeni káoszban

2015. április 4., szombat 12:22, frissítve: szombat 13:05

Rendkívüli ülést tart szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jemeni válságról. A zárt ajtók mögötti tanácskozáson Oroszország tűzszüneti javaslatát vitatják meg. A Szaúd-Arábia által vezetett koalíció március vége óta bombázza a síita lázadókat Jemenben. A konfliktusnak már több mint ötszáz halálos áldozata van.

Ádent, a stratégiai fontosságú jemeni kikötővárost az elűzött elnökhöz, Manszúr Hadihoz hű erők próbálják visszafoglalni. A síita lázadók elleni harcot Szaúd-Arábia és több más öbölmenti ország bombázásokkal és fegyverszállítmányokkal segíti. Szárazföldi erőket egyelőre nem vetnek be.

A két hete tartó háborúnak az ENSZ szerint több mint ötszáz áldozata van. Már szaúdiak is vannak a halottak között, miután két határőrt jemeni fegyveresek lelőttek. A síita lázadók invázióval is fenyegetik a szunnita szaúdiakat. A határőrség egyik tisztje a CNN riporterének azt mondta, felkészültek egy esetleges támadásra: „készen állunk akár az életünk árán is megvédeni a hazánkat” – fogalmazott Hamad al-Ahmari alezredes.

Közben az Al-Kaida is próbálja kihasználni a jemeni káoszt. A terrorszervezet helyi ága elfoglalt egy katonai bázist az ország egyik délkeleti kikötővárosában. A konfliktusban Szaúd-Arábia legnagyobb térségbeli riválisa, a síita Irán is érdekelt, amely a húszi lázadókat támogatja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!