2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Keményen osztják egymást a világ legfejlettebb országainak vezetői

Hír TV

2018. június 11., hétfő 12:02, frissítve: hétfő 21:35

A Twitteren és közleményeken keresztül folytatódik az amerikai védővámok miatt kudarcba fulladt G7-csúcstalálkozó körüli vita. Donald Trump teljes gőzzel szállt bele a szövetségeseibe: főleg Kanadát és az Európai Uniót ostorozza, amiért nem tartják jó ötletnek a kereskedelmi háborút. A francia elnök és a német kancellár nem hagyták szó nélkül az amerikai elnök vagdalkozását. Angela Merkel szerint nem úgy működik a világ, hogy csak az egyik fél nyerhet, és mindenki más veszít.

Nem csillapodnak a kedélyek a G7 csúcstalálkozó után sem. A szokásos unalmas csoportképek és zárónyilatkozatok helyett, egymásnak feszültek a világ legfejlettebb országainak vezetői kanadai találkozójuk után. Donald Trump a friss olasz miniszterelnökön kívül mindenkivel összeveszett, elviharzott a helyszínről és azóta tanácsadóin és a Twitterén keresztül üzenget a szövetségeseinek. A legkeményebb beszólásokat a kanadai miniszterelnök kapta, amiért azt mondta, hogy sértőek az amerikai védővámok.

„Van egy különleges hely a pokolban az olyan politikusoknak, akik rosszindulatú diplomáciával mennek Donald Trumppal szemben, majd hátba szúrják őt. Ezt tette Justin Trudeau, becstelen és gyenge volt. És most az elnököt idézem: kanadai miniszterelnök még nem hibázott ekkorát” – magyarázta Peter Navarro, Trump kereskedelmi tanácsadója.

A kanadai külügyminiszter szerint az a sértő, ahogy Donald Trump bánik a legközelebbi szövetségesével csak azért, hogy azt rövid távú belpolitikai sikernek könyvelhesse el

„Tiltakozom és sértőnek tarom az amerikai védővámokat, főleg azt, hogy ezt nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva vezetik be az Egyesült Államok legrégebbi és legközelebbi szövetségesével szemben. Röhejes, hogy Kanada nemzetbiztonsági kockázatot jelentsen Amerikának” – érvelt Chrystina Freeland kanadai külügyminiszter.

Közben nem kímélik Trumpot az Európai szövetségesek. A francia elnök közleményben bírálta az amerikai elnök viselkedését. Emmanuel Macron szerint a nemzetközi együttműködés nem múlhat kirohanásokon, és következetlenségének nevezte, ahogyan Trump tönkretette a kétnapos munkájuk eredményét. Angela Merkel sem hagyta szó nélkül a történteket a német kancellár szerint nem úgy működik a világ, hogy csak az egyik oldal nyerhet, mindenki más viszont veszít.

Donald Trump közben megérkezett Szingapúrba és ott sem hagyta abba a szövetségeseinek ostorozását. Azt javasolta az európai országoknak, hogy az Amerikával szemben felhalmozott kereskedelmi többletüket inkább költsék hadsereg fejlesztésre, és ne az amerikaiaktól várják a biztonságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!