2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Katonai létesítményt bombázott Izrael Szíriában

Hír TV

2018. július 23., hétfő 12:37, frissítve: hétfő 12:54

Az izraeli légierő lebombázott egy katonai létesítményt Szíriában vasárnap. A vadászgépek a libanoni légtérből tüzeltek a bázisra. Megfigyelő-szervezetek szerint vegyi-fegyvereket gyárthattak. Ma reggel Szíriából két rakétát lőttek ki Izraelre, ezt az izraeli rakétavédelmi rendszer hatástalanította.

Először használta Izrael a Dávid Parittyája nevű rakétaelhárító rendszert. Ezzel tudják hatástalanítani a középható távolságú rakétákat. A szíriai hadsereg lőtt ki két rakétát a Golán fennsík irányába, válaszul arra, hogy vasárnap az Izraeli hadsereg lebombázott egy katonai létesítményt Szíriában. Az izraeli vadászgépek a libanoni légtérből tüzeltek a szíriai bázisra.

A szíriai ellenzék szerint a lebombázott bázison vegyi fegyvereket készítettek, és iráni szakértők is dolgoztak ott.. Egy hete is egy Szíriában működő iráni bázist kapott találatot Izraelből. Az Aszad rezsim fontos szövetségese Iránnak, a síita katonai diktatúra segítségével tud Irán szárazföldi kapcsolatot fenntartani a Libanonban működő Hezbollah síita félkatonai szervezettel. Dél Libanonból a Hezbollah ugyanis komolyan képes fenyegetni Izraelt.

Szíriában 6 éve polgárháború van, a népirtással vádolt Aszad-rezsim pedig iráni és orosz katonai segítséggel tudta csak megtartani a hatalmát.      

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!