2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Katonai erődítményeket építtet Porosenko

2015. március 15., vasárnap 12:15, frissítve: vasárnap 15:28

Több százan tiltakoztak a délkelet-ukrajnai Mariupolban az orosz beavatkozás ellen. A tüntetők attól tartanak, hogy a szeparatisták Oroszország támogatásával Mariupol ellen is támadást indítanak. Eközben az ukrán elnök bejelentette, hogy katonai erődítmények építésével próbálják feltartóztatni a szakadárokat. Közölte azt is, hogy már számos uniós országgal megállapodtak fegyverszállításról.

Vlagyimir Putyint elrabolják a földönkívüliek. Ez látható azon a rajzfilmen, amelyet egy ukrán stúdió készített a közelmúltban. A rajzfilmben felnyílik a Kreml teteje, majd egy űrhajó felszippantja a kétségbeesetten kapálódzó orosz elnököt. A film egy felirattal zárul: miután Putyint elrabolták az ufók, béke és nyugalom szállt a Földre.

Az ukrán gyerekeknek tetszett a kisfilm. „A legviccesebb az, amikor Putyint elviszik az ufók. Olyan nyüszítő hangja van” – mondta egyikük.

Az ukránok hagyományos módon is tiltakoznak az ellen, hogy Oroszország katonákkal és fegyverekkel támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat és megsérti az ország szuverenitását. Mariupolban több százan vonultak az utcára: attól félnek, hogy ez a város lesz a szeparatisták következő célpontja.

Az Azovi-tenger-parti település stratégiailag kulcsfontosságú helyen fekszik: ha ugyanis elfoglalnák az oroszbarát szakadárok, szárazföldi kapcsolat létesülne a már kezükön lévő donecki térség, valamint az Oroszország által annektált Krím félsziget között. „Nincs szükségünk a Donecki Népköztársaságra. Nekünk a mi ukrán földünk kell, de nélkülük és Putyin nélkül és az orosz hadsereg nélkül. Ha valaki még mindig nem érti, hogy Oroszország ellen harcolunk, akkor itt az ideje, hogy kinyissa a szemét, átállítsa az agyát és megértse, hogy Oroszország és agressziója ellen küzdünk” – mondta egy mariupoli lakos.

Moszkva viszont továbbra is azt állítja, hogy katonailag nem vesz részt a kelet-ukrajnai konfliktusban.


Eközben az ukrán elnök bejelentette, hogy katonai erődítményeket építhetnek az országon belül, hogy megakadályozzák az ellenség további előretörését. Petro Porosenko elmondta azt is: számos uniós országgal megállapodtak már, hogy hadi felszereléseket szállítanak az ukrán hadseregnek, köztük fegyvereket is. Konkrét országneveket azonban Porosenko egyelőre nem közölt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!