2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Kell egy csapat

Következik:

Híradó 12:00

Juncker üzent az EU-tagságra vágyó nyugat-balkáni államoknak

Hír TV

2018. március 1., csütörtök 22:11, frissítve: csütörtök 23:03

Az EU-tagsághoz le kell zárni a határvitákat, és harcolni kell a szervezett bűnözés és a korrupció ellen – ezt üzente a tagságra vágyó nyugat-balkáni államoknak Jean-Claude Juncker Bulgáriában, az Európai Unió legkorruptabb országában. Az Európai Bizottság elnöke elsősorban Szerbiától várja, hogy rendezze a viszonyát a tőle elszakadt Koszovóval.

Alig több mint egy héttel Orbán Viktor látogatása után Jean-Claude Juncker is Bulgáriába utazott. A magyar kormányfő február közepén az EU migrációs és kvótapolitikája ellen keresett szövetségest Szófiában – ahol így az unió két legkorruptabb országának vezetője találkozott, legalábbis a Transparency International rangsora szerint.

Míg Orbán Viktor Brüsszel ellen, addig az Európai Bizottság elnöke a nagyobb EU-s elköteleződés mellett kampányolt Bojko Boriszovnak. A bolgár kormányfő a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón jelezte: hazája híd szerepet töltene be az unió és a szomszédos illiberális demokráciák között.

„Itt az ideje megerősíteni, hogy mindaz, amit az EU égisze alatt teszünk, az nem Oroszország vagy Törökország vagy más szomszédaink ellen van; épp ellenkezőleg: mi építeni akarunk a régiónkban, nem rombolni, békét és stabilitást akarunk, főleg az energiaipar terén” – emelte ki a bolgár miniszterelnök.

Szófiában azoknak a nyugat-balkáni országoknak az állam- és kormányfői gyűltek össze, amiket az EU a közeljövőben befogadna – bizonyos feltételek teljesülése esetén.

„Hiteles harcra van szükség a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, ezek beteggé teszik a társadalmainkat; és újfent el kell mondanom, ahogy a mögöttem álló barátaimnak is egyenként elmondtam, hogy azoknak az országoknak, amelyek csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, le kell zárniuk az egymással fennálló területi konfliktusaikat” – emelte ki Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker utolsó megjegyzése leginkább Szerbiának és Koszovónak szólt: a két ország uniós csatlakozásának legfőbb akadálya, hogy Belgrád nem hajlandó elismerni, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan elszakadt Szerbiától. A szerbek a nemzetük bölcsőjeként tekintenek a többségében albánok lakta területre, aminek függetlenségét egyelőre néhány EU-tagállam sem ismeri el: többek közt a magyar kisebbségük autonómiatörekvéseitől tartó Románia és Szlovákia sem.

Ha mégis sikerül rendezni a határvitát, Szerbia már 2025-ben az Európai Unió tagja lehet a hivatalos brüsszeli célkitűzés szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!