2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Juncker kiállt az egységes Spanyolország mellett

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 19:50, frissítve: csütörtök 21:04

A szeparatizmus elutasítására hívta föl az európai polgárokat Spanyolországban az Európai Bizottság elnöke.

Ismét kiállt az egységes Spanyolország mellett, és a szeparatizmus elutasítására hívta föl az európai polgárokat Spanyolországban az Európai Bizottság elnöke. Közben Katalónia több városában függetlenségpárti tüntetők megbénították a vasúti és közúti közlekedést, és összeverekedtek a blokád ellenzőivel.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elégedett lehet, az Európai Unió valamennyi politikusa az egységes Spanyolország mellett tett hitet, ki óvatosabban, ki keményebb szavakkal. Az Európai Bizottság elnöke többször is kategorikusan elutasította a katalán függetlenséget.

„Nemet mondok a szeparatizmus valamennyi formájára, amelyek csak Európát gyengítik tovább, és a meglévők mellett újabb repedéseket okoznak” – közölte Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke, a spanyolországi Salamanca városában, ahol a helyi egyetem díszdoktorává avatta.

Mariano Rajoy már kevésbé lehet elégedett a spanyol gazdaság kilátásaival. Az ugyanis a 2008-as gazdasági válságot követően magára talált ugyan, de a növekedés könnyen megtorpanhat a Katalóniában eluralkodó politikai válság miatt.

„A spanyol kormány előrejelzése szerint idén 3,1 százalékkal nő a gazdaság, a jövő évi növekedési várakozásunkat 2,6 százalékról 2,3 százalékra csökkentjük egyes, jövőben még problémákat okozó események miatt. Cégek költöznek el Katalóniából, ami rossz hír, hiszen ez érinti a turizmust és a kereskedelmet” – közölte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki arról azonban nem beszélt, hogy kormánya a szabályozás egyszerűsítésével maga bátorítja a cégeket arra, hogy központjukat Barcelonából valamely spanyol városba költöztessék át.

Egyelőre nem látni a katalóniai válság végét. Barcelonában szerda este függetlenségpárti tüntetők megszállták a központi vasúti pályaudvart, és megbénították a közlekedést. Az ellen tiltakoztak, hogy a spanyol vezetés feloszlatta a katalán kormányt, nyolc tagját pedig letartóztatta.

A tiltakozók a síneket is ellepték, az egyik vonat orrára pedig egy áthúzott 155-ös számot festettek. A spanyol kormány ugyanis az alkotmány 155-ös cikkelyére hivatkozva függesztette fel a térség autonómiáját.

„Azért álljuk el a vonatok útját, hogy észrevegyék, hogy itt vagyunk és harcolunk. Eddig nem figyeltek ránk, de ezt most már nem kerülhetik el” – mondta egy tüntető.

A tüntetők és a rendőrök között kisebb dulakodásra is sor került. A forgalom öt órán át szünetelt. Hasonló akciót hajtottak végre Gironában is.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!