2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Jövő héten hallgatják meg a katalán politikusokat

Hír TV

2017. november 3., péntek 16:18

Egy hét múlva hallgatja meg a spanyol legfelső bíróság azt az öt katalán parlamenti képviselőt, akiket lázítással és zendüléssel vádolnak. Köztük van a katalán parlament házelnöke is. A volt katalán elnök – egykori kabinetjének négy tagjával együtt – Belgiumban tartózkodik, ellenük vélhetően ma adnak ki európai elfogatóparancsot.

Meghatottan fogadták munkatársai a katalán parlament menesztett elnökét, miután visszatért a madridi meghallgatásáról. Carme Forcadellt és 4 társát a spanyol legfelső bíróság hallgatta meg. A többi, lázadással vádolt katalán vezetővel ellentétben őket azért ez a testület idézte be, mert mentelmi joguk van. A képviselőket egy hét múlva hallgatják meg újra, addig kell felkészülniük a védelemre.

 „Arra kérek mindenkit, hogy dolgozzon azon, hogy az országunk fejlődjön, hogy az emberek tudják, hogy ez az ő parlamentjük, mi pedig, a képviselőház tagjai azért vagyunk itt, mert az emberek ránk szavaztak, és szolgálnunk kell az országunkat. Tovább dolgozunk az ország fejlődésén, hogy az emberek büszkék lehessenek a parlamentjükre” – mondta a menesztett házelnök.

A spanyol hatóságok a volt katalán alelnököt és nyolc másik vezetőt tegnap előzetes letartóztatásba helyezték, mert attól tartanak, hogy eltüntetnék a terhelő bizonyítékokat. Az ügyészség lázadással és hűtlen kezeléssel vádolja őket a katalán függetlenedés miatt, amely a spanyol alkotmány alapján törvénytelen. Egyiküket, Santi Vilát azonban óvadék ellenében már szabadon engedték. A volt katalán elnök és négy kormánytag Belgiumban tartózkodik. Carles Puigdemont a demokrácia elleni súlyos támadásnak nevezte a letartóztatásokat és a politikusok azonnali szabadon engedését követelte. December 21-én regionális választásokat tartanak Katalóniában. A lázadással meggyanúsított vezetők jelöltsége egyelőre kérdéses.

„A hatósági lépések a december 21-i választások ellen hatnak. Az elnyomás és a politikai bebörtönzések légkörében választani – ez precedens nélküli és elfogadhatatlan a XXI. századi Európában” – jelentette ki Carles Puigdemont.

A kiadatás egyébként nehéz helyzetbe hozza a belga kormányt is: a labilis négypárti koalíció összeomolhat, hiszen a kormánypártok nem értenek egyet abban, hogyan kellene kezelni az ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!