2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Jogi tanácsadással és több tolmáccsal segítenének

2015. augusztus 2., vasárnap 16:41, frissítve: vasárnap 16:49

Csoportos jogi tanácsadással és több tolmáccsal segítené a jövőben a Magyar Helsinki Bizottság a Magyarországra érkező migránsokat.

A szervezet programvezetője azt mondta, a menekültügyi törvény módosítása indokolatlanul felgyorsította a menekültügyi eljárást. Szerbiát a kormány biztonságos harmadik országnak minősítette, így az innen érkezőket automatikusan visszatoloncolhatják. Gyulai Gábor szerint a civil szervezetek feladata lesz, hogy ezeknek a menekülteknek is jogsegélyt nyújtson.

 

„Ez olyan, mint ha eleve százhatvannal száguldunk az autópályán, és még rágyorsítunk, hogy kétszázzal menjünk tovább. Ennek semmi értelme. Ebben a helyzetben a jogi segítő dolga is máshogy alakul. Sokkal kevesebb szükség lesz a szofisztikált jogi érvelésre, az egyéni ügyek alapos átrágására. Sokkal inkább szükség lesz arra, hogy a Szerbiát mint biztonságos harmadik országot beállító, futószalagon gyártott döntésekre a Helsinki bizottság hozzásegítse a legtöbb menedékkérőt, hogy valamiféle jogorvoslatot nyerjen ezzel szemben. Augusztus 1-től igyekezünk, hogy még tovább bővítsük a kapacitást, tolmácsok szélesebb körű bevonásával, nemcsak egyéniesített, hanem csoportos jogi tanácsadással, tájékoztatással is” – fogalmazott Gyulai Gábor menekültügyi programvezető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!