2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Jégtábla küldött hullámsírba egy halászhajót

2015. április 2., csütörtök 10:52, frissítve: csütörtök 11:38

Elsüllyedt egy orosz halászhajó a Kamcsatka-félsziget partjainál, 54 ember meghalt, 15-öt még keresnek a hatóságok. A vízi járműről 63 embert sikerült kimenteni. A hajó szerda este kapott léket, vélhetően egy sodródó jégtábla fúrta át az oldalát. A hatóságok szerint a legénység nem adott le vészjelzést.

A Szibéria és Kamcsatka közti vizeket különösen veszélyessé teszik az úszó jégtáblák és a nulla fok körüli hőmérséklet. Szerda este egy orosz halászhajó szenvedett itt számos halálos áldozattal járó balesetet. Az első jelentések alapján a víz elárasztotta a jármű motorterét, a hajó negyedórán belül elsüllyedt. A hatóságok szerint a legénység nem adott le vészjelzést. Az orosz mentőalakulatok jelenleg is keresik az esetleges túlélőket.

– A mentőakció folytatódik az Ohotszki-tengeren, ahol a halászhajó elsüllyedt. Jelenleg több mint 14 hajó vesz részt a keresésben és a mentőakcióban. 132 ember volt a járművön, halásztak – közölte Timur Tedejev, az orosz vészhelyzetügyi minisztérium tisztviselője.

A legénység mintegy felét sikerült kimenteni, sokukat kihűléssel kezelik. A hajónak vélhetően egy sodródó jégtábla fúrta át az oldalát, de orosz hírügynökségi jelentések azt sem tartják kizártnak, hogy a hajó rakománya volt nagyobb a megengedettnél.

– Az ohotszki-tengeri hajóbaleset után az ügyészségi hivatal vizsgálatot indított a biztonsági intézkedések ügyében. Ennek során kiderítjük, törvényesen tartózkodott-e a hajó a tengeren, felmérjük az életmentő felszerelések mennyiségét és minőségét, megvizsgáljuk a legénység tagjainak képesítését, és utánanézünk, mit tettek azok a hatóságok, amelyek engedélyezték a hajó tengerre bocsátását – jelentette be Jelena Barszukova, az orosz távol-keleti közlekedési ügyészség helyettes vezetője.

Az orosz közlekedésbiztonsági intézkedések gyakran nem megfelelőek, a Reuters szerint a balesetek oka legtöbbször a hanyagság vagy az engedélyek kiadásakor tapasztalható korrupció.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!