2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jávor: Valós veszély a Fidesz kizárása az Európai Néppártból

Hír TV

2018. május 13., vasárnap 18:02, frissítve: vasárnap 18:29

Jávor Benedek azt mondta, Manfred Weber az Európai néppárt frakcióvezetője komolyan gondolta azt, hogyha a magyar miniszterelnök nem tiszteli az uniós értékrendet, akkor nincs helye a pártcsaládban.

Idén tizennegyedszer rajtoltak a hagyományos uniós futóverseny résztvevői. Budapest és Brüsszel kapcsolata azonban egyre borúsabb, főleg az utóbbi négy évben. A kormány uniós ellenes kampányüzenetei nemcsak a közösség döntéshozóit bőszítették fel, a Fidesz pártcsaládjánál a Néppártnál sem hagyták szó nélkül a magyar miniszterelnök retorikáját.

Az április 8-i választások után nem sokkal az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber kritizálta egy interjúban a kormányfő politikai döntéseit. Külön kiemelte a CEU elleni támadást és a civil szervezetek vegzálását.

Weber úgy fogalmazott, hogyha Orbán Viktor nem tartja be a szabályokat, akkor akár a Néppártból is kizárhatják a fideszes képviselőket.

A Fidesz pedig az Európai Néppárt tagja, akkor világossá válik, hogy milyen jelentős védelmet nyújt a néppárti tagság a Fidesz számára, ennek az elvesztése nagyon komoly következményekkel járhat és a jelenleginél sokkal erőteljesebb nyomást jelenthet a Fidesz és a magyar kormány számára - mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

 

 

A szocialisták EP-képviselője szerint egyértelműen látszik, hogy Orbán Viktor szeretné távol tartani az Országot Brüsszeltől, és az ott meghozott döntésektől.

Ez egy érdemi konfliktus Magyarország kormánya és az európai értékeket képviselő többi európai kormány illetve az európai intézmények között. Azt mondta Weber úr, hogy Orbán a tűzzel játszik, a probléma, hogy ebben a tűzben mi magunk égünk el, mindannyian, magyarok, hiszen Orbán a mi nevünkben, az önök nevében nyilatkozik rendszeresen és jelzi azt, most már leplezetlenül, hogy Orbán Viktor kormánya ettől az Európai Uniótól távol szeretné tartani Magyarországot - hangoztatta Ujhelyi István.

AZ LMP a Fidesz belügyeinek tartja az európai konfliktust, ezért képviselőjük szűkszavúan nyilatkozott.

Elsöprő támogatottsága van a magyar állampolgárok, a magyar lakosság körében az Európai Uniós tagságunknak, éppen ezért olyan politikát kell folytatni, ami ezt a tagságot megtartja, erősíti a lehetőségeinket, a mozgásterünket bővíti. Egyértelmű, hogy az irány nem keletre van, nem az eurázsiai országokhoz kell közelednünk, nem Putyinhoz kell közelednünk, hanem az Unióban van a helyünk és az otthonunk - mondta Kanász-Nagy Máté, pártszóvivő.

A magyar miniszterelnököt azért is támadás érte, hogy mást gondol az uniós integrációról, mint francia és német kollégája. Míg Orbán gyengítené a kötelékeket, Angela Merkel csekély mértékben, de erősítene, Emmanuel Macron francia elnök pedig sokkal szorosabbra fűzné a viszonyt Brüsszellel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!