2022. 08. 18. Csütörtök Ilona napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Javítani akartak a harmadik világban élők életén, Magyarország megakadályozta

Hír TV

2018. május 28., hétfő 22:18, frissítve: hétfő 22:43

Megakadályozta a magyar kormány Európa, Afrika, a Karibi és Csendes-óceáni régió együttműködését. Az uniós terv az lett volna, hogy gazdasági beruházásokkal teremtsenek jobb életkörülményeket a harmadik világban, és így akadályozzák meg a migrációt. A magyar kormány azért vétózott, mert az együttműködés szabályozta volna a legális migráció jogi környezetét.

A magyar kormány akadályozta meg 79 ország együttműködését. Az EU az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal kötött volna gazdasági, kereskedelmi partnerséget. A cél pont az lett volna, hogy a harmadik világbeli országokban olyan életkörülményeket teremtsenek, hogy az ott élők ne akarjanak Európába vándorolni. A magyar kormány viszont megvétózta az együttműködést, mert az a legális, törvényeknek megfelelő migrációt is szabályozta volna.

Lehet egyes országoknak az a véleménye, hogy ők a legális migrációval próbálják a saját demográfiai, meg gazdasági kihívásaikat kezelni. De ez legyen az ő dolguk, mi nem gondolkodunk erről így. Szerintünk ennek vannak sokkal jobb eszközei és mi nem gondoljuk azt, hogy a migrációval kellene akár demográfiai, akár gazdasági kihívásokat kezelni - nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A megállapodás tervezetét a magyar kormány korábban is kritizálta, ezért kifejezetten az ő elvárásaiknak megfelelően az EU módosított a szövegen. Budapest viszont a módosított verziót se fogadta el és ekkor már több nyugati ország jelezte: nem fogadják el, hogy a magyar zsarolás miatt módosítsanak egy mindenki által elfogadott szövegen.

Annyiban értettünk egyet, hogy a tárgyalási megbízatásunkat az uniós nagykövetek véglegesítik majd, ez az ő munkájuk lesz a következő órákban, és remélhetőleg el tudjuk fogadni a saját tárgyalási mandátumunkat a következő egy vagy két napban - mondta az EU külügyi főképviselője.

Az uniós menekültügyi szabályozást illetően a bolgár elnökség új javaslattal állt elő, de természetesen a magyar kormány ezt se támogatta. A Hír Televízió kérdésére Szijjártó Péter esélytelennek nevezte, hogy a következő EU-csúcson megegyezzenek az új menekültügyi szabályozásról. A Fidesz és Orbán Viktor folyamatosan azt állítja, hogy ezen a találkozón akarják ráerőszakolni Magyarországra a kötelező kvótarendszert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!