2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Japán visszatért az atomenergiához

2015. augusztus 11., kedd 11:15, frissítve: kedd 20:01

4 és fél évvel a fukusimai katasztrófa után Japán visszatért az atomenergiához – az új atomerőművet hétfőn adták át. A 2011-es földrengést és cunamit követően mind a 43 üzemképes japán kereskedelmi reaktort leállították.

A szendai atomerőmű irányító központjában helyi idő szerint 10 óra 20 perc és 3 másodperckor indították újra az erőművet. „Egyértelmű döntést hoztunk, és ennek a döntésnek alapján újraindult a a szendai erőmű” – mondta a japán miniszterelnök kabinetfőnöke, Yoshihide Suga.



A Tokiótól alig ezer kilométerre délre lévő atomerű péntektől már energiát is termel, szeptember elejére pedig elérheti teljes kapacitását. A hét eleje óta több százan tüntetnek a a létesítmény előtt. A demonstrálók között volt Kan Naoto is, aki a fukusimai szerencsétlenség idején Japán miniszterelnöke volt. Hivatali ideje alatt még a nukleáris energia hívének számított, utána azonban határozott ellenzőjévé vált. „Abe kormánya az a kormány, amely romba dönti az országot” – fogalmazott a volt japán miniszterelnök.

A fukusimai szerencsétlenséget megelőzően Japán áramszükségletének körülbelül egyharmadát atomenergiából fedezte. A kormány a társadalmi ellenállás ellenére is szeretne visszatérni a nukleáris erőművek használatához. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége ugyan ellenzi a tervet, de az ország további fejlődéséhez szükséges energia nehezen biztosítható más forrásokból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!