2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Irán és Izrael egymást lövi a Közel-Keleten

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 21:56, frissítve: csütörtök 21:57

Az Európai Unió háborútól tart, ezért mérsékletre inti a két országot. Az EU külügyi szóvivője szerint Izraelnek joga van az önvédelemhez, de a zsidó államtól is önmérsékletet kért.

Egy eltévedt iráni rakétát kellett elszállítaniuk a libanoni katonáknak, amit a csütörtök hajnali iráni-izraeli összetűzés során lőtték ki, de az izraeli célpont helyett Libanon déli részén csapódott be. Az iráni Forradalmi Gárda szíriai támaszpontjairól indított támadást a zsidó állam ellen, ahol azonban a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer elhárította a Golán Fennsíkra célzott rakéták többségét, de Libanonra nem terjedt ki az izraeli légvédelem.

„Hajnali 4 óra körül hallottunk egy nagy robbanást, szerencsére csak a villanyvezetékeknek lett baja” – mesélte egy libanoni rendőr.

Az iráni csapást Izrael nem hagyta válasz nélkül, izraeli vadászgépek szíriai támaszpontokat kezdtek lőni: a szír állami tv szerint találat ért egy fegyverraktárat és egy radart.

„Nem fogjuk megengedni Iránnak, hogy befészkelje magát Szíriába. Világos üzenetet küldtem az Asszad-reizsimnek. A katonai akciónk iráni célpontok ellen irányul, de amennyiben a szír hadsereg megtámad minket, viszonozni fogjuk. Pontosan ez történt, a szíriai légvédelem föld-levegő rakétákat lőtt ránk és mi visszavágtunk” – közölte Benjamin Nethanjahu az izraeli miniszterelnök.

Az iráni keményvonalas konzervatívok továbbra is Izrael elpusztítására buzdítanak, és ők felmondanák az atomegyezményt. Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah azt mondta, hogy az európai országokban sem bízik. Az iráni elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy ha Amerika valóban felrúgja a megállapodást, akkor heteken belül elkezdik a katonai célú urándúsítást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!