2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Ismét több száz menekültet kellett kimenteni a tengerből

2015. augusztus 8., szombat 17:55

Újabb 800 menekültet mentett ki a tengerből egy norvég mentőhajó. Abban a térségben talált rá a lélekvesztőkre, ahol pénteken a hatóságok szerint 200 bevándorló halt meg egy hajótörés után.

A felismerhetetlenségig összetört az a kisbusz Törökországban, amely szíriai bevándorlókat szállított. Az utasok közül kilencen meghaltak, 31-en pedig megsérültek, amikor a kisbusz egy falnak ütközött. A sérültek többsége kritikus állapotban van. A menekültek egy tengerparti városba tartottak, ahonnan egy görög szigetre hajóztak volna.

Törökország hídként szolgál Ázsia és Európa között a migránsok számára. Az ország gazdasági helyzete miatt azonban nemcsak a tranzitország szerepét tölti be, hanem célállomássá is vált. Az idén a török partiőrség 28 ezer menekültet mentett ki a tengerből és 45 embercsempészt tartóztatott le. De az országban majdnem kétmillió menekült lehet, Szíriából ugyanis a 2011-es konfliktus kirobbanása után ennyien menekülhettek a szomszédos országba.

Az olaszországi Reggio Calabria partjainál egy norvég mentőhajó 800 illegális bevándorlót mentett ki tengeren hánykolódó lélekvesztőkről. A norvég hajó abban a térségben talált most is menekülteket, ahol pénteken a hatóságok szerint 200 bevándorló veszett a tengerbe egy hajótörés után. Az ügyben öt embercsempészt tartóztattak le az olasz hatóságok.


A szombaton kimentett migránsok között sok a gyermek és az asszony. Többségük Afrikából és Szíriából érkezett. Partraszállásuk után orvosok vizsgálják meg őket, illetve ételt-italt adnak nekik. Sokuknak cipőre, ruhára is szüksége van.

Nemzetközi menekültügyi szervezetek szerint eddig több mint 2000 ember vesztette életét a tengeren, miközben Olaszországba próbáltak jutni. Tavaly összesen 3200 haláleset történt. Az ENSZ adatai szerint idén eddig az embercsempészek több mint 90 ezer embert indítottak útnak Olaszország felé, miközben már tavaly is 170 ezer menekült érkezett az országba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!