2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ismét a migránsegyezmény felmondásával fenyegetnek a törökök

2017. március 15., szerda 22:57, frissítve: csütörtök 07:33

Törökország ismét az unióval kötött migránsegyezmény felülvizsgálásával fenyegetődzik. Az uniós vezetők ugyanakkor elutasították, hogy Törökország fasizmust vizionáljon Hollandiával, Németországgal vagy más uniós országgal kapcsolatban.

Törökország felmondhatja az Európai Unióval kötött migránsegyezményt. Az európai kérdésekben illetékes török miniszter szerint Törökország nem köteles betartani a megállapodást, amíg azt az Európai Unió sem teszi.

„Véleményem szerint már kiderült, hogy az Európai Unió nem tartja be az ígéreteit. Ez a személyes véleményem. Törökország nem köteles végrehajtani a megállapodást, és ezért Törökország bármikor felmondhatja a megállapodást, amikor és ahogy akarja. Azt hiszem, hogy ennek itt az ideje, de nem mondanám, hogy ez összefüggésben van a holland válsággal” – mondta Ömer Celik török EU-miniszter.

A törökök azt kifogásolják, hogy az Európai Unió még mindig nem vezette be a vízumliberalizációt a török állampolgárok számára. A másik problémának pedig azt tartják, hogy a menekültek ellátására ígért 6 milliárd euróból eddig csak 677 milliót kaptak meg.

Az uniós vezetők ugyanakkor elutasították a Hollandiával és uniós országokkal kapcsolatos török retorikát. A török miniszteri kampánygyűlések meghiúsulása miatt többször lenácizták a németeket és a hollandokat.

„Hollandia az Európa, és ma azt szeretném mondani, hogy Európa az Hollandia. A szabadság és a demokrácia otthona. Rotterdam, Erasmus városa, amelyet a nácik leromboltak, és amelynek ma egy marokkói születésű polgármestere van – ha bárki is fasizmust lát Rotterdamban, az teljesen elszakadt a valóságtól” – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Parlamentben elhangzott felszólalások szerint Törökország a vádaskodással távolabbra került attól a céljától, hogy az EU tagja legyen.

„Megbotránkoztam azon, hogy milyen kijelentések hangoztak el Törökországban Hollandiával, Németországgal és másokkal kapcsolatban. Soha nem fogadom el az összehasonlításokat a nácik és a jelenlegi kormányok között” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Európa kellemetlen helyzetbe került, korábban már bírálta ugyan a török igazságszolgáltatás és a török média elleni állami fellépést, de a törökök akkor is azzal revolvereztek, hogy ismét átengedik a migránsokat Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!