2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ingyenjeggyel ismertetnék meg a fiatalokkal az Európát

Hír TV

2018. május 5., szombat 11:52, frissítve: szombat 13:09

Ingyenes európai vonatjegyet biztosít az Európai Unió a 18 éves fiataloknak. Idén nyáron 20-30 ezer fiatal, közöttük 300 magyar kaphat interrail jegyet, 2020 után pedig minden évben még többen igényelhetik az ingyenes utazást. A cél, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék Európát és az európai népeket, a kulturális örökséget.

Három éve két fiatal német aktivista állt elő az ötlettel, hogy minden 18 éves kaphasson egy ingyen vonatjegyet, amivel beutazhatja az Európai Uniót. A kezdeményezést több uniós politikus is felkarolta, például Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, az ügy koordinátora pedig Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő lett. Az Európai Bizottság is támogatja az ötletet, ennek köszönhetően már ebben az évben hozzáférhetők lesznek az ingyenes vonatjegyek azok számára, akik már betöltötték a 18. évüket, de még nem 19 évesek.

„Az idén nyáron 20-30 ezer európai fiatal több mint 12 millió euróból elindulhat és felfedezheti magának Európát. Én büszke vagyok arra, hogy sok magyar szereplője volt ennek történetnek, ezért azt várom, hogy a közel 300 magyar fiatal, akik az idén elutazhatnak, egy életre szóló emléket őrizhetnek majd a lelkükben a mi Európánkról” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az első pályázatok május végén jelennek meg, a maximum 30 napos utazásokra pedig július és szeptember között lehet sort keríteni. Lehet jelentkezni egyénileg, vagy legfeljebb öt fős csoportban is. Természetesen annak nincs akadálya, hogy saját költségen bárki elkísérje a fiatalt. A pályázatok elbírálása során van jelentősége az útvonalnak is.

„Általában meg kell jelölni az utazás célját is és ebből a szempontból, mivel az idén a Kulturális Örökség Európai Évét ünnepeljük, ezért elsőbbséget élveznek azok az úti célok, amelyek a Kulturális Örökség Európai Évének valamilyen kitüntettet célja. Lévén Európában nagyon sok jelentős kulturális örökség, emlék és helyszín van, ezért nem lesz különösebben nehéz ilyen célpontot választani a fiataloknak” – mondta Navracsics Tibor, oktatásért és kultúráért felelős uniós biztos.

Ez a lehetőség beépül az Európai Unió hosszú távú, 2020 és 2027 közötti költségvetésébe is. A mostani tervezet szerint minden évben 100 millió eurót költenek majd arra, hogy a fiatalok felfedezhessék Európát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!