2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Horvátország felháborodott állampolgára lefejezésén

2015. augusztus 13., csütörtök 08:10, frissítve: csütörtök 15:01

Felháborítónak és elfogadhatatlan erőszakos cselekednek nevezte a horvát miniszterelnök az Iszlám Állam által fogvatartott horvát túsz kivégzését. Zoran Milanovic szerint azonban hivatalos tájékoztatást még nem kaptak az egyiptomi kormánytól arról, hogy a közzétett képen valóban az elrabolt Tomislav Salopek látható-e. Szerinte a horvát kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse állampolgárát.

Feltehetően lefejezte horvát túszát az Iszlám Állam egyiptomi csoportja. Az Egyiptomban dolgozó horvát fiatalembert július 22-én rabolták el a dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. Az Iszlám Állam a túsz életéért cserébe azt kérte, hogy az egyiptomi vezetés engedje szabadon a bebörtönzött muszlim nőket. A kairói kormány ezt a 48 órás határidő meghosszabbítása után sem tette meg. A férfi lefejezett testéről egy fotót osztott meg a dzsihadista szervezet, ennek hitelességét azonban még vizsgálják.

„Meg kell törnünk a csendet, valakinek meg kell. Az a feladatom, hogy elmondjam a horvát népnek, amit láttunk – és ami természetesen szörnyű –, de amiben jelenleg nem lehetünk száz százalékig biztosak, hangsúlyozom száz százalékos biztonsággal nem jelenthetjük ki, hogy ez valós. Nem tudom, hogy képesek leszünk-e ennek tisztázására a következő napokban. De amit látunk, az nem néz ki jól, az szörnyű” – mondta a horvát miniszterelnök.

Tomislav Salopek a kelet-horvátországi Vrpolje városából származott. A városka lakói nem hiszik el, hogy az Iszlám Állam tényleg kivégezte a 31 éves férfit. „Még mindig nem hiszem el, mert semmi sem bizonyított. Mindenki abban reménykedik, hogy haza fog térni. Nem hiszem el. Remélem, visszatér a feleségéhez és a gyermekeihez” – mondta egy helyi lakos.

A helyi pap szerint a város lakói folyamatosan imádkoznak a férfiért. „Mi, hívők nem süllyedhetünk az ellenzésbe, mint az ellenfeleink, de az imáinkkal a gyűlölet fölé emelkedhetünk.”


A 31 éves kétgyermekes férfi ügyében saját bevallása szerint a horvát kormány mindent megtett, Vesna Pusic külügyminiszter Kairóba is utazott, hogy egyiptomi kollégájával közösen próbáljanak megoldást találni. A horvát kormány most arra kérte állampolgárait, hogy a jövőben próbálják meg elkerülni a világ veszélyes országait.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!