2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Holokauszt: olajat öntött a tűzre a lengyel kormányfő

Hír TV

2018. február 18., vasárnap 09:31, frissítve: vasárnap 11:15

A zsidók holokausztban játszott szerepéről beszélt a lengyel miniszterelnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Az izraeli kormány tiltakozik. A két ország viszonya azóta egyre feszültebb, hogy Varsó börtönnel büntetné azokat, akik azt állítják, hogy a lengyel állam is felelős a holokausztért.

Olajat öntött a tűzre a lengyel kormányfő a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Egy izraeli újságíró arról az új törvényről kérdezte, amely börtönt helyez kilátásba azoknak, akik nyilvánosan beszélnek a lengyel állam holokausztban játszott felelősségéről. Mateusz Morawiecki a jogszabály melletti érvelés közben a zsidók holokausztban játszott szerepére tett megjegyzést.

„Rendkívül fontos megérteni, hogy természetesen nem lesz büntethető az, ha valaki azt mondja, hogy lengyel állampolgárok is voltak az elkövetők között, éppúgy, ahogy voltak zsidó, orosz és ukrán elkövetők is, nem kizárólag németek” – fogalmazott.

Izrael szerint már a lengyel felelősséget firtató törvény is holokauszttagadás, a lengyel kormányfő mostani kijelentése pedig elfogadhatatlan. „A lengyel miniszterelnöknek a müncheni konferencián tett kijelentései felháborítók, és a történelmünk megértésének hiányáról, a népünk tragédiájával szembeni érzéketlenségről tanúskodnak. Beszélni fogok vele erről” – reagált Benjamin Nethanjahu izraeli miniszterelnök.

Közben a lengyel holokauszttörvény sorsa sem dőlt még el. Bár a parlament és az államfő is támogatja a változtatásokat, a kritikák hatására Andrzej Duda államfő az alkotmánybíróság véleményét is kikérte a jogszabályról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!