2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hírszerzés: Vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam

2015. augusztus 16., vasárnap 11:40, frissítve: vasárnap 12:00

Szíriában és Irakban is mustárgázt vethetett be az Iszlám Állam. Az amerikai kormány vizsgálja, hogy a szélsőségesek honnan szerezhették a tömegpusztító fegyvert. A legutóbbi mustárgázos támadás egyébként az észak-iraki Erbíl közelében történt, ahol a magyar katonák bázisa is van.

Szíria után Irakban is vegyi fegyvert vethetett be az Iszlám állam. A helyi kurd erők szerint mustárgázzal bombázták őket a szélsőségesek. Az egyik kurd tiszt azt mondja, megtalálták a lövedékeket.

Harmincnyolc lövedék felrobbant. Hét nem.

Az amerikai kormány is vizsgálja, hogy honnan tehetett szert az égési sérüléseket és tüdővérzést okozó vegyi fegyverre a terroristaszervezet. Szíriában elvileg már 2014 óta nincsenek kémiai fegyverek, mert Aszad elnököt az arzenál megsemmisítésére kötelezte egy nemzetközi egyezmény. Arra viszont nincs garancia, hogy a rezsim maradéktalanul eleget tett a megállapodásnak. Amerikai katonai szakértők szerint a vegyi fegyverek jelenléte megnehezíti az Iszlám Állam legyőzését.

Az amerikai hírszerzés szerint az Iszlám Állam korábban klórgázt is bevethetett Irakban, annak használatát ugyanakkor a mustárgázzal ellentétben nem tiltják nemzetközi szerződések.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!