2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiába ölnek milliárdokat az állami médiába?

2016. április 28., csütörtök 07:25, frissítve: csütörtök 08:15

Az MNB- és a Matolcsy-alapítványok botrányaival foglalkozik a nemzetközi sajtó: a Reuters egymilliárd euró eltüntetéséről közölt cikket, egy korábban Magyarországon élő indonéz diplomata pedig a Kádár-rendszert hozta hasonlatként. Külföldi lapok szemléje.

Matolcsy György lemondását követeli az ellenzék, miután kiderült, hogy egymilliárd euró közpénzt juttatott saját alapítványainak, amelyeken keresztül barátai és üzletfelei jutottak hozzá a pénzhez. A Reuters összefoglalója szerint az Orbán jobbkezeként emlegetett Matolcsy tagadja a bűnösségét, a Transparency International vizsgálatot kezdeményezett az ügyészségen.

A Matolcsy-alapítványok visszaélésekkel foglalkozik a Le Soir belga lap is. Kiemeli, hogy az állami pénzből üzemeltetett, de eddig függetlenként működő Vs.hu több újságírója felmondott lelkiismereti okokból. A belga elemzés szerint a kormány hiába öl milliárdokat saját médiabirodalom létrehozásába, az állami tévék és lapok nem hozzák az elvárt számokat.

A Kádár-rendszerrel hasonlítja össze Orbán Viktor kormányzását egy indonéz diplomata, aki a hatvanas években, gyerekként élt Magyarországon, szintén diplomata szüleivel. Kiemeli, hogy a Fidesz a rendszerváltás idején komoly szerepet töltött be a szabad sajtó kialakításában, amelyet most már inkább korlátozni próbálnak. A cikk szerzője szerint Orbán Viktor populizmusa jól érzékelteti az egyre szélsőségesebb európai korszellemet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!