2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hétfőn is sikerült 4 fiatalt kimenteni a barlang fogságából

Hír TV

2018. július 9., hétfő 14:35, frissítve: hétfő 15:50

Újabb négy gyereket hoztak ki a thaiföldi barlangból. Várhatóan a tinédzser focicsapat maradék 5 tagjáért kedden mennek vissza. Az akcióban thai búvárok mellett sok külföldi szakértő is részt vett. Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn felajánlotta, hogy Magyarország is küld búvárokat, a thai hatóságok azt válaszolták, hogy jelzik, ha esetleg szükségük lesz még a magyar egységre.

Hétfőn újabb gyerekeket hozott ki a thai barlangból a mentőegység. Őket is azonnal a kórházba szállították. Többségükben ugyanazok a búvárok mentek vissza értük, akik már vasárnap is megjárták az utat. Ezúttal hamarabb megtették a 4 kilométeres szakaszt. Magyar idő szerint reggel 6-kor indultak útnak, az első gyerekkel hat óra múlva értek vissza.

A kimentett gyerekek közül négyen már vasárnap óta kórházban lábadoznak. „A gyerekek jó állapotban van, ma reggel éhesen keltek és bazsalikomos sült rizst kértek sertés hússal. A szüleikkel továbbra sem találkozhatnak, mert elkaphattak valamilyen fertőzést a barlangban” – nyilatkozta a mentőakció parancsnoka.

A búvárok egy hosszú kötél segítségével mennek végig, visszafele pedig minden gyereket ketten fognak közre. Az első búvár a gyerek búvárpalackját is viszi, míg a második megvilágítja az utat és a vizet körülötte. Mivel a fiúk nem gyakorlott búvárok, egész arcos maszkot kapnak, amiben könnyebben lélegezhetnek.

A gyerekek szülei és a rokonok a tévét követve izgulják végig az eseményeket.

A thai tengerészet különleges egységével együtt külföldi búvárcsapatok is részt vesznek a mentőakcióban. A Tesla vezére közben olyan mini-tengeralattjárót tervezett, amiben cirkulált levegővel lehet gyereket szállítani. Erre már várhatóan nem lesz szükség, ahogy a magyar segítségre sem, amit Szijjártó Péter külügyminiszter ajánlott ma fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!