2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Hé, Mr. Trump, én már itt vagyok, csak Önre várok!”

Hír TV

2018. május 28., hétfő 12:21, frissítve: hétfő 13:09

A dél-koreai elnök is ott lehet Donald Trump és Kim Dzsong Un júniusi csúcstalálkozóján, szöuli kormánytisztviselők szerint. A szingapúri egyeztetés előkészítésére a hétvégén egy amerikai delegáció utazott Észak-Koreába – azok után, hogy a múlt héten Trump egyszer már lemondta a találkozót.

Kim Dzsongun egy szingapúri sétálóutcáról üzent Donald Trumpnak. „Hé, Mr. Trump, én már itt vagyok Szingapúrban, már csak Önre várok!” Az üzenet valójában nem az észak-koreai vezető, hanem egy Howard nevű imitátor, aki mostanában egyre jobban megél abból, hogy hasonlít a kommunista diktátorra. Az ausztrál férfi egy ideje már át is tette a székhelyét Szingapúrba, ahol Kim és Trump június 12-én találkozik – legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

A múlt héten egy napig úgy tűnt, elmarad a találkozó, mert Donald Trump lemondta azt – majd gyorsan meggondolta magát. Vasárnap pedig már arról számolt be az amerikai elnök, hogy egy amerikai delegáció érkezett Észak-Koreába, hogy előkészítse a csúcstalálkozót.

Egy nappal korábban a két Korea vezetői váratlanul ismét találkoztak. Az előre meg nem hirdetett esemény helyszíne ugyanúgy Panmindzson határfalu volt, mint az áprilisi, történelmi Korea-közi találkozóé.

Az újabb egyeztetés után a dél-koreai elnök optimistán nyilatkozott. „Egyetértettünk abban, hogy a június 12-i találkozónak sikeresnek kell lennie, és hogy nem szabad megállítani az utazásunkat a Koreai-félsziget atommentesítése és az örökös béke felé. Megegyezünk abban, hogy együtt dolgozunk ezért a célért” – mondta Mun Dzse In.

A dél-koreai elnök azóta már azt sem tartja kizártnak, hogy ő maga is jelen legyen a Donald Trump–Kim Dzsong Un csúcstalálkozón. A dél-koreai elnöki hivatal szerint ez azon múlik, hogyan haladnak majd a csúcs előtti amerikai– észak-koreai egyeztetések.

Gesztusrobbantás

Sokként írta le az észak-koreai atomkísérleti telep felrobbantását egy helyszínen lévő kínai újságíró. Phenjan a múlt heti robbantást gesztusnak szánta Kim Dzsong Un és Donald Trump júniusi csúcstalálkozója előtt. A fegyverzet-leszerelési műveletről néhány felvétel szivárgott ki, annak ellenére, hogy több külföldi tudósítót is meghívtak az eseményre.

Észak-Korea titkos atomlétesítménye Punggje-ri-ben található, ahol 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre a föld alatt. Május 24-én meghívott külföldi újságírók jelenlétében számolták fel a telepet, a két kísérleti alagutat berobbantották. Phenjan a külvilág számára ezen képsorokkal akarta bizonyítnai, hogy komoly az atomleszerelési szándéka.

„Ha egy szóval akarom kifejezni az eseményt, akkor a sokk szót használnám. Csupán néhány száz méterre álltunk a robbantás helyszínétől. Hatalmas robaj volt, és a föld is megremegett a lábunk alatt” – számolt be élményiről a kínai CCTV riportere.

A szemtanú újságíró szerint mindössze 10 másodperc alatt semmisült meg az a létesítmény, amely a világ legveszélyesebb államának fő atomközpontja volt.

„Amikor odaértünk, a a koreai Atomfegyverzeti Intézet helyettes vezetője arról tájékoztatott minket, hogy a nukleáris tesztek során egyszer sem tapasztaltak radioaktív szivárgást, nincs környezetkárosító hatás. A személyzet és a katonai kísérőink sem viseltek semmilyen védőfelszerelést” – tette hozzá a riporter.

A telep felszámolását Kim Dzsong Un gesztusként rendelte el a júniusi csúcstalálkozója előtt. A lépés értékét ugyanakkor csökkenti, hogy szakértők szerit a kísérleti alagútrendszer tavaly szeptemberben részleges összeomlott, és ezért eleve használhatatlanná vált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!