2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Hamu, lávatenger, mérges gázok: háborús övezetté vált Hawaii Nagy Szigete

Hír TV

2018. május 19., szombat 16:53, frissítve: szombat 18:17

Újra erősödni kezdett a hawaii vulkánkitörés intenzitása. Péntek óta 22 helyen nyílt meg a föld Hawaii Nagy Szigetén, és olvadt kőzet szivárog a hasadékokból. A kitörés 2 hete kezdődött, azóta kétezer embert telepítettek ki, és a mérges gázok miatt gázálarc használatát javasolják a helyi lakosságnak.

Pénteken kezdődött a legújabb kitörés a havaii Kilauea vulkánon. Egyetlen éjszaka alatt 22 repedés keletkezett a hegy oldalában, ahonnan olvadt kőzet szivárog. A tűzhányóból a füst is folyamatosan szivárog: 9 kilométer magasra ér fel a vulkánból induló porfelhő.

„Ez a majdnem 10 kilométer magas füstfelhő nem jelent váratlan változást, számítani lehetett a kialakulására. Viszont ez azt is jelenti, hogy az eddiginél erősebb vulkáni aktivitás kezdődhet” – mondja Michelle Coombs geológus, helyi szakértő.

A Kilauea a Csendes-óceán egyik legaktívabb tűzhányója, 1983 óta folyamatosan a kitörés állapotában van. A legújabb lávafolyamok május elején indultak, egy 7-es erősségű földrengés után. A környéken 29 lakóépület megsemmisült és majdnem 2 ezer embert kitelepítettek. A sziget egyes területein a gázálarc használatát is javasolják a lakosságnak, a levegőben lévő mérges gázok miatt.

„Olyan, mint egy háborús övezet. Amit a videó se tud átadni, az ez a folyamatos remegés, amikor folyamatosan, órákon át remegnek az ablakok, remeg az ember mellkasa. Képtelenség így aludni, vagy pihenni. Szerencsére a mi házunk feljebb van, de lent a völgyben sok ember egész életének a munkája megsemmisült” – mondta egy helyi lakos a legújabb kitörés után.

A helyi nemzeti parkot már május elején lezárták. Az itteni szakértők szerint a kitörés hónapokig eltarthat, és minden bizonnyal fokozódni fog, de így se valószínű, hogy eléri a legutóbbi, 1790-es nagy kitörés intenzitását, ami a sziget modern történetének legpusztítóbb katasztrófája volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!