2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Hajózhatatlanná vált az Elba

Hír TV

2018. augusztus 1., szerda 07:45, frissítve: szerda 12:32

Folyót csak nyomokban tartalmaz az Elba medre Drezdánál. A hajóforgalom leállt. A Rajnán halpusztulás kezdődött a víz alacsony oxigéntartalma miatt. Több erőmű csökkentett kapacitással működik, mert a hűtésre használt folyók vize túl meleg.

„Minden ki van száradva, a folyó helyén egy mocsár van, a víz barnás sárga. A parkok is ki vannak száradva, már nem maradt zöld terület. Mondjuk nem is jó kint lenni ilyen hőségben” – nyilatkozta egy járókelő.

A fagylaltárusok és az italgyártók jól járnak a hőséggel, a gazdák viszont aggódnak. A szárazság miatt a rozs, búza, kukorica, burgonya is gyenge termést ad. „Sokkal nagyobbnak kellene lenniük, kifejlett virággal – panaszolta egy brandenburgi gazda az elszárad napraforgóival kapcsoltban. Hozzátette: ehhez képest alig fejlődtek ki, mielőtt elszáradtak. Az elmúlt években jó volt a termés, de ha nincs csapadék, minden elszárad.”

A gazdákat képviselő szervezet szerint legalább 1 milliárd euró értékű kormányzati segítségre lesz szükség a rossz termés miatt. Gazdasági szakértők pedig az élelmiszerárak átmeneti emelkedésétől tartanak.

„Gyors politikai döntésre van szükség. A gabonatermés 20 százalékkal kevesebb lesz a vártnál. Ez 7-8 millió tonnát jelent, ami 1,4 milliárd eurós veszteség a termelők oldalán. Egyes tartományokban a termés 50-70 százalékékkal is csökkenhet és a gabonaárak emelkedésén kívül az állati takarmányt se lehet majd eltenni télire, így az is drágulni fog” – közölte Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke.

Várat magára az enyhülés

A hőhullám Európa több országában gondot okoz. Lengyelországban 50 strandot zárattak be a hatóságok, mert a szokatlanul meleg vizekben elszaporodtak a baktériumok. Az ibériai félszigeten riadókészültség van, több spanyol és portugál tartományban tartósan 45 fok fölött van a napi csúcshőmérséklet. Európa egyik legészakibb pontján, Norvégia északi sarkkörön túli részén 32 fok van, és az alpesi gleccsereken is 20 fok fölötti a meleg.

Európának még várni kell a lehűlésre. Meteorológusok szerint egyelőre nem látszik, hogy mikor érhet véget a hőség és szárazság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!