2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

Hadműveletet indítottak a lázadók ellen

,

2015. március 26., csütörtök 15:10, frissítve: csütörtök 15:19

Rendkívüli ülést tart az Arab Liga a jemeni katonai offenzíváról. A harcokban tíz arab ország vesz részt, száz vadászrepülővel. A jemeni síita lázadók ellen indítottak támadást, akik elüldözték az ország elnökét. A jemeni külügyminiszter szárazföldi csapatok bevetését is kérte az Arab Ligától. Az Egyesült Államok logisztikai és hírszerzési támogatást ad, de katonákkal nem vesz részt az offenzívában.

„Azért akartam ma találkozni önökkel, hogy közöljem, a szaúdi királyság katonai akciót indított Jemenben” – így kezdte sajtótájékoztatóját Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete. Adel al-Dzsubeir szerint az öbölbéli országokkal közös katonai beavatkozásra azért van szükség, hogy felszabadítsák Áden városát, ahol az USA által támogatott jemeni elnök bujkál. A várost az Irán által támogatott felkelők ostromolják.

„Mindent megteszünk, hogy megóvjuk Jemen legitim kormányát a széteséstől és egy idegen milíciával való harctól. Olyan helyzetben vagyunk, amikor egy militáns csoport birtokában van vagy birtokában lehet nehéztüzérségi eszközöknek, rakétáknak és légierőnek is. A történelmi olvasmányaimból egy olyan esetet sem tudok felhozni, amikor egy militáns csoport birtokába légierő került volna, tehát ez egy nagyon veszélyes helyzet és mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük a jemeni polgárokat és az ország legitim kormányát” – jelentette ki Adel al-Dzsubeir.

A Határozottság Vihara fedőnevű hadművelet közép-európai idő szerint szerda éjfélkor kezdődött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király parancsára. Szaúd-Arábia 150 ezer katonával és 100 harci géppel vesz részt a hadműveletben. A katonai koalíció azonnal repülési tilalmi övezetté nyilvánította Jemen légterét, és arra figyelmeztette a térségben közlekedő hajókat, hogy ne közelítsék meg az ország kikötőit. A washingtoni nagykövet bejelentése után a koalíció harci gépei egy tucatnyi célpontra mértek csapást a húszik által szeptember óta ellenőrzött fővárosban, Szanaában.

„12 ember volt az épületben. hat testet találtunk meg, a többi még a romok alatt van” – közölte az egyik szemtanú.

A szövetségesek bombáztak egy légi támaszpontot a fővárosi repülőtér közelében, ahol megsemmisítették a síita húszi lázadók egyik légvédelmi ütegét és harci repülőgépeit. A koalíció később a repülőteret is visszafoglalta a lázadóktól.

Az Egyesült Államok közölte: nem vesznek részt a hadjáratban, de az amerikai elnök utasítására logisztikai és hírszerzési támogatást nyújtanak a koalíciós erőknek, és folyamatosan egyeztetnek Rijáddal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!