2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Ha ez Európa, akkor visszamegyünk Szíriába”

2015. augusztus 11., kedd 18:11, frissítve: kedd 19:51

Egymásnak estek a bevándorlók a görögországi Kosz szigeten, miközben arra vártak, hogy regisztrálják őket. Sokan arra panaszkodnak, hogy embertelen körülmények között élnek a szigeteken.

Dulakodás tört ki a bevándorlók között Kosz szigetén, a futballstadionnál a sorban álló migránsok között. A bevándorlók arra vártak, hogy nyilvántartásba vegyék őket, de a hatóságok túlterheltsége miatt ez sok időt vett igénybe. Amikor a tömeg az ajtó felé nyomakodott, sokan rosszul lettek.

„Nem látom, hogy Európában lennénk, azt látom, hogy egy harmadik világbéli országban vagyunk. Nincs vécé, nincs víz, az emberek több mint tíz napja várnak. Mit mondhatnék? Ez Európa? Ha ez Európa, akkor visszamegyünk Szíriába, Maliba vagy Jemenbe” – mondta az egyikük.

Sokan arra panaszkodnak, hogy a hatóságok az alapvető ellátást sem tudják biztosítani így a vizet, ételt, egészségügyi ellátást és szállást.

„Szörnyen érzem magam a tömeg miatt. Mi csak el akarunk menni a szigetről, mert nyomorban élünk itt. Nincs fürdőszoba, nincs hotel és nincs hely az alvásra, minden nagyon drága itt” – mondta egy másik menekült.

A menekültek a papírok birtokában Athénba akarnak menni. „Sajnálom, hogy ennyi ember érkezett ide, és a kormány nem tud minket kezelni. Talán tudják, hogy annyian vagyunk, hogy már nem bírják. Az ENSZ-nek kellene gondunkat viselnie. Senki sem segít nekünk” – mondta egy Szíriából érkezett menekült.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága arra szólította fel Görögországot, hogy javítson a szigetein kialakult káoszon. A görög miniszterelnök szerint viszont országa már nem tudja kezelni a menekültek ezreit, és az unió segítségére számít.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!