2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

The Guardian: Orbán és oligarchái pénztárgépnek használják az EU-t

Hír TV

2018. február 12., hétfő 10:15, frissítve: hétfő 11:51

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges új oligarchaosztály pénztárgépként használja az Európai Uniót – áll a brit The Guardian napilap honlapján olvasható írásban.

Az újság brüsszeli tudósítója által jegyzett cikk leszögezi: a magyar miniszterelnök családtagjai, barátai és támogatói által vezetett vállalkozások alig néznek szembe versenytársakkal az uniós támogatású tendereken. Az írás emlékeztet arra is, hogy Magyarország a 2021-ig tartó, hétéves költségvetési időszakban 25 milliárd euróhoz jut, az egy főre eső uniós támogatások értéke pedig az egyik legmagasabb az EU-ban.

A cikk idézi Ingeborg Grässle német kereszténydemokrata EP-képviselőt is, aki szerint a tenderek 36 százalékában egyetlen jelentkező van, és bár látszatra a szabályokat betartják, de ezzel elkerülik a versenyt.

Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF komoly szabálytalanságokat talált a miniszterelnök veje, Tiborcz István korábbi érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. pályázataiban, emiatt Brüsszel negyvenmillió eurót kérhet vissza Magyarországtól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!