2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Cinkelt lapok: Tiborcz cégére írták ki a tendereket

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 08:22, frissítve: csütörtök 13:11

Úgy írták ki Szekszárd közvilágítási korszerűsítését, hogy annak csak az Elios Zrt. tudjon megfelelni – erősítette meg a gyanút az Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentése. Az OLAF szerint az érintett cég egyik vezetője, Mancz Ivett a pályázatot kiíró fideszes városvezetéssel 2012-ben leegyeztette, hogy milyen feltételek kerüljenek a pályázati kiírásba. A projektek kiírása csak fél évvel később történt meg, tehát az Elios hivatalosan még csak nem is tudhatott volna a lehetőségről. A jelentés szerint Mancz nemcsak a kiírás feltételeiről egyeztetett, hanem az elvileg független pályázat-előkészítői munkákon is rajta tartotta a kezét.

Ezt támasztja alá az a hangfelvétel is, ami a Direkt36 oknyomozó portál birtokába került és amelyen a szekszárdi képviselő-testület tagjai tárgyalnak a közvilágítás-korszerűsítésről 2012 augusztusában, vagyis jóval a pályázat megjelenése előtt.

– Horváth István: Nekünk szerintem ezzel a hölggyel kellene beszélni, mert nekünk azt mondták, hogy gyakorlatilag nekünk az előkészületekben az a másfél millió forint költségünk van, amiért megcsinálták ezt az egész tervezést, és a többit azt majd pályázatban vagy elszámoljuk, vagy akkor kell majd kifizetni.
– Lehet, hogy elszámolható, azt most ki kell fizetni.
– Horváth István: Jó, de lehet, hogy ő nyeri meg, és akkor azt mondja, hogy nem kell kifizetni. Na, mindjárt felhívom én a csajt.
– Horváth István: Azzal a hölggyel beszéltél, Laci?
– Märcz László: Igen!
– Horváth László: Hogy hívják azt?
– Märcz László: Mancz Ivett!

Elesnek a sötétben

Az elcsalt pályázatok miatt rossz a közvilágítás az érintett településeken – mondta a Hír TV reggeli műsorában Harangozó Tamás. A szocialista képviselő szintén az OLAF-jelentésből hámozta ki, hogy az égőtestek üzemben tartásával úgy csaltak, hogy visszavették azok kapacitását. A pályázat elbírálása során egyébként a külső szakértők erre a problémára már felhívták a figyelmet.

„Úgy lett ez az egész elcsalva, hogy hamis adatokat adott meg a kormány lehetőségként, hogy egyáltalán fenntarthatónak tűnjön ez a projekt. Majd behazudták, hogy ezek a lámpák ezt tudják, s itt kapcsoljuk össze, hogy valószínűséggel azért van az a botrány évek óta, hogy ezek a bizonyos városok úgymond sötétségbe borultak, hogy ezt az üzemidő órát bírja az égő, ezért lejjebb vették a teljesítményét, aminek köszönhetően a kedves választópolgár elesik, meg nem találja meg az autóját se a lámpa alatt, rosszabb esetben elütik a gyalogosátkelőn” – mondta az MSZP-s politikus.

Simicskára mutogatnak

Rétvári Bence szerint nem a miniszterelnök veje, hanem Simicska Lajos érintett az Elios Zrt.-vel kapcsolatos OLAF-vizsgálatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint Tiborcz Istvánt csak az ellenzéki sajtó keveri az ügybe. Orbán Viktor veje a vizsgált időszakban jelentős tulajdonrésszel rendelkezett a cégben.

– Őt az ellenzéki média kívánja bevonni, de ha a tulajdonosi szerkezetet megvizsgáljuk akkor azt láthatjuk, hogy ezek a szálak, a többségi döntéshozatalban Simicska Lajoshoz, a Hír TV tulajdonosához vezetnek.
– Tehát akkor Ön szerint Tiborcz István semmilyen formában nem érintett az Eliosszal kapcsolatos OLAF-vizsgálatban?
– A vizsgálat meg fogja állapítani, hogy milyen eredményre jut, és azt is megnézi, hogy ki volt akkor a tulajdonos, és nyilván ehhez mérten fogja a következtetéseit levonni.

Szigetvári feljelent

Szigetvári Viktor bűnpártolás gyanújával tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, amiért a rendőrség tisztára akarta mosni Tiborcz Istvánt. Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda 2016-os Elios-ügyben kartellezés gyanújával folytatott vizsgálata tudatosan NEM akarta a nyilvánvalót feltárni, amit bizonyít az is, hogy az OLAF már könnyedén feltárta a kartellezésre utaló jeleket.

Az Elios szerint minden szabályos volt

Az Elios közleményben válaszolt az OLAF-jelentés megállapításaira. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek eleget téve jártak el, a vizsgálat során pedig együttműködtek a hatóságokkal. Úgy vélik, az Elios iránti felfokozott érdeklődés politikai indíttatású.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!