2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Görög tűzvész: 74-re emelkedett az áldozatok száma

Hír TV

2018. július 25., szerda 07:28, frissítve: szerda 07:34

74 ember halt meg Görögországban, ahol a főváros környékén több településen is tűzvész pusztít. A nyári szárazság idején gyakori a tűz, de - mivel a tél is száraz volt - most még a szokásosnál is könnyebben terjednek a lángok.

Füst gomolyog az Akropolisz felett a görög fővárosban. A tűz az Athéntól 54 kilométerre nyugatra fekvő Kineta városában lángol, de máshol is könnyen tűzre kapott az aljnövényzet a napok óta tartó hőség miatt.

„Mintha Pompeiben lettünk volna az ókorban, mikor kitört a Vezúv. A tengerbe menekültünk, mert odáig űztek a lángok. A hátunk szinte megégett a forróságtól. Semmit nem vittünk magunkkal, csak rohantunk” - mondta egy férfi.

A görög hatóságok otthonuk elhagyását javasolták a peloponnészoszi félsziget part menti régiójában lakóknak, de még így sem sikerült sokaknak időben biztonságba jutni.

„A tűz nagyon közel jött, aki tehette, elmenekült idejében. Az az ember, aki mellettem jött, amikor a főút felé mentem, nem élte túl, a lángok elérték és elégett” – mondta egy férfi.

Nemcsak nyugaton, de Athéntól keletre is lángok borítják a partszakaszt. Az egyik falvat valósággal letarolta a tűz, itt legalább 26-an vesztették életüket, köztük gyermekek is.

„Úgy tűnik, az áldozatok ismerték egymást, hármas-négyes csoportokban találtunk rájuk, valószínűleg barátok vagy rokonok voltak, akik megpróbálták egymást megvédeni, átölelték egymást” - számolt be a Vöröskereszt munkatársa.

Többen menekülés közben égtek a kocsijukban, amikor az autóutakat is elérte a tűz.

Bár Athéntól még a legközelebbi tűzvész is több tíz kilométernyire tombol, a fővárosból is jól láthatóak a nyomai. „Hála istennek itt mindenki jól van, azt tudom mondani, de ez katasztrófa. Mást se láttál tegnap csak minden csupa fekete volt. Eltűnt a nap, mintha havazott volna, tehát hamu, pedig én lent vagyok itt délen” – számolt be Szécsényi Flóra, egy Athénban élő magyar.

Ilyen mértékű pusztítást utoljára 2007-ben okozott tűzvész Görögországban, akkor több mint 80-an vesztették életüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!